Ponedjeljak, 17. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zamjenik gradonačelnika uhapšen zbog spolnog uznemiravanja maloljetnice u Srbiji

Preuzmite sliku

Pripadnici MUP-a u Boru prema nalogu Osnovnog javnog tužilaštva uhapsili su zamjenika gradonačelnika tog grada Branka Perića (60) pod sumnjom da je polno uznemiravao djevojčicu D. D. (15).

Njihove slike su prošle sedmice šokirale Srbiju, a u prvi mah se činilo da nema osnova za njegovo privođenje i podnošenje krivične prijave s obzirom na to da je djevojčica starija od 14 godina i da nije bilo elemenata prinude.

Perić se, kako je saopštila policija, tereti da je svojim ponašanjem polno uznemiravao djevojčicu sa kojom se sastao po njenom pozivu, nakon čega je ona, kako se sumnja, mobilnim telefonom načinila tri fotografije neprimjerenog sadržaja. Na njima se djevojčica i Perić ljube u usta, on je grli stiskajući se uz nju.

Čim je izbila afera, policija je po nalogu tužilaštva oba telefona, Petrićev i djevojčicin, poslala na vještačenje. Upravo su rezultati vještačenja doprinijeli da dođe do obrta, odnosno hapšenja zamjenika gradonačelnika, koji je podnio ostavku nakon što su slike procurile u javnost, pravdajući povlačenje zdravstvenim problemima, piše Telegraf.

“Pokazalo se da je osumnjičeni djevojčici slao poruke neprimjerene sadržine sa jasnim seksualnim aluzijama. Nije mario što je maloljetna i što je tolika razlika u godinama. Uz to su dogovarali i sastanak pošto žive blizu”, navodi izvor iz istrage.

Pored dvije lascivne fotografije, koje su već objavljene, nakon što su postavljene na društvene mreže, u njihovim telefonima je pronađena i treća.

Advokat Ivan Simić kaže da Periću prijeti od tri mjeseca do tri godine zatvora.

“U pitanju je novo krivično djelo koje je uvedeno izmjenama krivičnog zakona kojima su dodatno inkriminisana pojedina društveno neprihvatljiva ponašanja. Definiše se svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za povredu dostojanstvo neke osobe u sferi polnog života i koje izaziva strah odnosno stvara neko neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo ponašanje”, objašnjava Simić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,