Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zakon o pobačaju u Hrvatskoj nije prošao

Preuzmite sliku

Saborski zastupnici u Hrvatskoj danas su glasali o raspravljenim tačkama među kojima su bili vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Uslijedilo je glasanje o prijedlogu Zakona o prekidu trudnoće. Prije glasanja zastupnica Peović i zastupnik Grbin zatražili su stanku.

Peović je pozvala na vraćanje pobačaja u Ustav. “Pravo na izbor”, istaknuo je Grbin. Javila se i zastupnica Mrak-Taritaš koja je istaknula da je ovo civilizacijsko pitanje.

Zastupnica Selak-Raspudić je osudila “progresivnu ljevicu” za loš prijedlog zakona i neznanje.

“Vaš je amaterizam toliki da ste uspjeli predložiti zakon koji je restriktivniji”, rekla je te pozvala ljevicu da i sama glasa protiv vlastitog prijedloga zakona.

Zastupnik Bačić je zatražio stanku prije glasanja o prijedlog Zakona o pobačaju kako bi obrazložili svoj stav. “Ovaj zakon je namijenjen isključivo prekidu trudnoće i ne pretpostavlja prekid trudnoće kao izuzetak nego pravilo. To se kosi s odlukom Ustavnog suda”, rekao je dodajući da je ovo sramotan prijedlog.

Zastupnik Bartulica zatražio je također stanku. Rekao je da tema nije komplicirana i da je nonsens da Sabor određuje kad počinje život kad je to medicina odredila.

Sa 80 glasova protiv, 45 za i 5 suzdržanih zaključak nije prošao.

Sa 78 glasova protiv, 47 glasova za i pet suzdržanih prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće nije dobio potreban broj glasova. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,