Četvrtak, 9. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zajović: U Srbiji je na sceni totalna moralna perverzija, mural zločinca Mladića postaje žrtva, svetinja…

Preuzmite sliku

Srbijanski desničari su u subotu na Cvetnom trgu u Beogradu na protestu “Mural mora pasti” od članica Udruženja Žena u crnom nasilno oteli i javno spalili transparent “Nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici”.

Staša Zajović, jedna od osnivačica i koordinatorica u ovoj antiratnoj organizaciji, u razgovoru kaže kako nije iznenađena subotnjim nasiljem prema njima.

– Ovo što je bilo u subotu mi živimo 30 godina. Mi živimo u vremenu, sistemu, režimu u kojem se, tako da kažem, nasilje normalizovalo. Na svakom ćošku nas zaustavljaju, u civilu, ne znamo ko su… To je takvo stanje u kojem se poput nekada nacista i fašista, a danas u Beogradu, pale transparenti. Napadi su organizovani, sistemski, u očima režima poželjni, očekivani, opravdani… – kaže Zajović.

Ističe kako u Srbiji svjedoče totalnoj moralnoj perverziji.

– Sada je mural ratnog zločina Ratka Mladića žrtva, svetinja… U javni prostor je premještena etika i estetika ratnog zločinca. Predsjednik Aleksandar Vučić sada ima svog trbuhozborca, ministra Aleksandra Vulina – naglašava Zajović.

Naša sagovornica ima bojazan da bi ova reakcija dijela srbijanske javnosti mogla otići u pogrešnom smjeru.

– Znate, u Srbiji se svakodnevno povećava broj onih koji su protiv Vučića, njegove diktature, režima i bojim se da bi u drugi plan mogla pasti nužna spoznaja i istina o genocidu i krvavim devedesetim godinama.

Da bi to spoznali građani Srbije, da bi barem malo spoznali kakav je bol majki iz Srebrenice zato što su izgubile svoje sinove, ali ih ne mogu ni pronaći, moraju vidjeti lice zločina. Bila sam na dženazi Hajre Ćatić koja nije doživjela da pronađe posmrtne ostatke svog sina. To je strašno.

Zato je spoznaja o zločinu i ulozi Srbije neophodna, jer u protivnom kakva nam je budućnost ako znamo da dolaze nove generacije koje odrastaju u ideološko-obrazovnom sistemu koji im govori da je Mladić heroj – poručuje Zajović. (Faktor)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje