Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zagrljaj poslije četiri godine: Stigla oteta djeca Slavice Burmazović

Dragan Todorović, ambasador Srbije u Iranu, koji je doveo troje djece Slavice Burmazović u Beograd, ispričao je za TV Prva da plakanje na aerodromu “Nikola Tesla” nije bilo prvo, jer su djeca plakala i kada su se opraštala od oca, koji ih je prije četiri godine odveo od majke.

Todorović je rekao da je veliki i važan dio posla jer su djeca u Iranu bila bez važećih dokumenata.

“Njihov otac faktički se krio u Teheranu jer nije imao dokumenta, a u međuvremenu i su i djeci istekla dokumenta. Morali smo taj problem da riješimo, poštujući iransko zakonodavstvo i na kraju smo uspjeli. Djeca su dobila saglasnost iranskih organa da mogu da otputuju”, kazao je ambasador.

Upitan da li mu je bilo teško, Todorović kaže da je radio svoj posao, ali da jeste bilo teško jer su u pitanju djeca, koja su se isto tako emotivno, kao i u Beogradu, oprostila od oca.

“To su djeca koja su promijenila sredinu kad su odvedena u Tursku, potom u Iran i sad opet mijenjaju sredinu. Sretni su što su došli da vide majku i trebat će im vremena da se i ovdje prilagode”, rekao je ambasador.

Opisujući put od Teherana do Beograda, Todorović kaže da su noć proveli na aerodromu u Dohi, a da je s njima bila i žena koja radi u ambasadi Srbije u Teheranu.

“Predložio sam da i ona ide zbog potrebe ženske djece i ona je puno pomogla. Djeca su u avionu igrala igrice, gledala film i malo spavala. Dalje ste vidjeli šta je bilo”, ispričao je ambsador.

Na pitanje šta će sada biti s ocem otete djece, Todorović napominje da to zavisi od zakonske procedure, jer je sud u Turskoj donio odluku da se djeca vrate majci, što on nije učinio nego ih je na nezakonit način odveo u Iran.

“Sada bi sud trebalo da bude obaviješten da su djeca vraćena, a on će, na žalost po njega, dobiti zakonske posljedice”, rekao je ambasador Todorović.

Slavica Burmazović izjavila je poslije susreta sa djecom koja su vraćena u Srbiju poslije četiri godine od otmice da je “najsretnija mama na svijetu”.

“Hvala vam svima”, rekla je kratko ona na aerodoromu “Nikola Tesla” u Beogradu. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje