Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zagrepčani ‘lupali loncima’ protiv gradonačelnika Bandića

Preuzmite sliku

Stanovnici Zagreba u različitim dijelovima grada u petak navečer s prozora i balkona svojih domova ‘lupali su loncima’ i na taj način po drugi put prosvjedovali protiv gradonačelnika Milana Bandića, poručivši mu ‘Dosta je’.

Zagrepčane su na protest pozvala udruženja Pravo na grad, Zelena akcija te Zagreb te zove. “Pozivamo sve građanke i građane Zagreba da u petak, 17. aprila u 19 sati izađu na svoje balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću – dosta je”, navele su udruženja u pozivu na protest.

Istaknule su kako je Zagreb pogođen pandemijom koronavirusa i zemljotresom, a vodi ga Gradska uprava na čelu s Bandićem “koji iz dana u dan pokazuje da nije dorastao nositi se s aktuelnom krizom”.

Udruženja su stoga pozvale građane da, kao i prije dvije sedmice na svojim prozorima i balkonima bukom izraze nezadovoljstvo i zatraže da se svima koji su u zemljotresu izgubili dom osigura smještaj u stanovima kojima Grad upravlja, te da obnova zgrada mora biti pravedna, sistemska, transparentna i najbrža moguća. U izradi planova obnove traže da Grad i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti i stručna udruženja i poštovati njihove zahtjeve, javlja Hina.

“U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika”, istaknula su udruženja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,