Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zagreb: Sve više građana nosi maske i na otvorenom

Preuzmite sliku

Iako preporuke epidemioloških službi nalažu građanima da maske nose u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu, sve veći broj građana maske nosi i na otvorenom, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je jučer Štab civilne zaštite Republike Hrvatske objavio rekordnih 180 novozaraženih u protekla 24 sata, a s obzirom na to da se i danas ne očekuje manji, ne i eksponencijalni porast broja zaraženih koronavirusom na razni Hrvatske, građani se sve više pridržavaju uputa epidemiologa te nose zaštitne maske.

Maske su obavezne u javnom prijevozu, u trgovinama, robnim kućama i trgovačkim centrima, no sve veći broj građana maske nosi i na otvorenom, posebno oni koji spadaju u ugrožene skupine kao što su starije osobe i osobe s kroničnim oboljenjima kada se nalaze na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Nošenje maski na otvorenom zasad nije preporučeno od nadležnih službi, a hoće li do toga doći na jesen, ovisit će o mogućem drugom valu koronavirusa i broju oboljelih u Hrvatskoj.

Štab civilne zaštite jučer je donio odluku o zabrani rada barova iza ponoći, s obzirom na to da je u posljednjem periodu zabilježen sve veći broj slučajeva koronavirusa kod mlađe populacije, što je, procijenjeno je, posljedica noćnih izlazaka u zatvorene klubove i kafiće.

S povećanjem broja zaraženih osoba, Italija i Srbija su za građane Hrvatske, ali građane nekih drugih država, uvele obavezno testiranje ili predočenje negativnog testa na koronavirus pri ulasku u zemlju, a strožije mjere za hrvatske građane najavljuju i epidemiološke službe susjedne Slovenije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,