Utorak, 22. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zagreb na nogama: Oko 20 hiljada učitelja izašlo na proteste

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održan je veliki protest pod sloganom “Hrvatska mora bolje” u organizaciji sindikata školstva na kojem se okupilo oko 20.000 učitelja, profesora i ostalih zaposlenika u sistemu školstva iz cijele Hrvatske.

Na protestima su se okupili brojni građani i učenici koji podržavaju štrajk u školstvu, uz zahtjev povećanja koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto.

Podsjećamo, Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Štrajkuju tražeći povećanje koeficijenata složenosti poslova u obrazovanju za 6,11 posto, kako bi se riješio problem zaostajanja njihovih plaća u odnosu na druge javne službe.

Vlada im je ponudila povećanje osnovice u idućoj godini za 6,12 posto, po modelu 2+2+2 posto, te izradu analize plaća u javnim službama, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti zaposlenih u sistemu osnovnog i srednjeg školstva, nauke i visokog obrazovanja.

Ako se do kraja juna ne dovrši uređivanje sistema koeficijenata u javnim službama, Vlada je ponudila da zaposleni u sistema obrazovanja dobiju i dodatak na plaću od 2 posto.

Sindikati su takvu ponudu odbili, poručivši kako povećanje osnovice svima u javnim državnim službama ne rješava problem zaostajanja njihovih plaća sindikata obrazovanja te očekuje da će tokom dana s njima biti postignut dogovor. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,