Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zagreb: Lopovi za manje od minutu pokupili stotinu parfema s polica

Preuzmite sliku

Maloprodajni lanci u Hrvatskoj zajedno godišnje gube oko 225 miliona kuna (oko 59 miliona KM) u krađama s polica, a iznenađena i preplašena prodavačica mogla ih je jedino posmatrati kako kradu jer bi je vjerovatno napali

Manje od minute trajala je kriminalna ekspedicija trojice lopova koji su 19. februara pobjegli s plijenom iz poslovnice Bipe u Novom Zagrebu. Očajne radnice mogle su jedino gledati.

U redakciju 24sata došao je ekskluzivan snimak naročito drskog poduhvata tri mladića koji su u 20.47 sati, 13 minuta prije zatvaranja, ležerno ušetali u trgovinu u zgradi Mamutica.

Video pogledajte OVDJE.

Sva trojica su prije ulaska nabili kapuljaču na glavu te su lice od prepoznavanja dodatno prekrili šalovima. Prošli su pored blagajni i nisu ih pokušali obiti kako bi došli do novca. Rasporedili su se uz svjetleću policu s parfemima i počeli svoju lopovsku gozbu.

Prvi mladić bio je obučen u potpuno crnu odjeću, a na nogama je imao plave patike. Do ostakljene stalaže došao je posljednji, no odmah je počeo trpati parfeme i preparate s najviše police.

 • Slično je učinio i mladić u sredini. On je na sebi imao sivi donji dio trenirke, crno-bijele Adidas patike te specifičnu bijelu majicu s kapuljačom, koja je imala sliku na leđima i prsima. Prema snimku, bio je i najnervozniji član bande. U drugom grabljenju parfema s polica dio njih mu je ispao na pod, pa ih je morao sakupljati.

  Prodavači vjerovatno nisu reagovali jer su se bojali. Treba istražiti i ono što snimak ne može pokazati, a to je jesu li možda prijetili ženi nekim predmetom ili nešto rekli. Tako bi ih, umjesto za drsku krađu, mogli teretiti za razbojničku krađu, za šta je kazna veća, komentarisao je krađu u Bipi inspektor Željko Cvrtila.

  Ono što je kamera uspjela zabilježiti je specifična trenerka koju je nosio treći lopov. Riječ je o crno-bijeloj trenirci s velikim Adidasovim logotipom u obliku trolista. Pokušali smo pronaći sličnu u trgovinama koje prodaju sportsku opremu, no takvih, na kojima boje postupno prelaze iz jedne u drugu, nemaju.

  Taj isti lopov bio je prvi koji je opazio da mu je s leđa prišla zaposlenica. Nakratko ju je pogledao pa nastavio krasti. Za razliku od svojih kolega, koji su stvari bacali su sportske torbe koje se nose preko ramena, treći lopov imao je ruksak. Radnica je uspjela proći kraj njih te se vidi da je nisu dirali.

  Na kraju su ležerno pokupili ostatke, zatvorili torbe s kojima su došli te mirno izašli gledajući u pod. Pobjegli su u nepoznato te ih policija još traži.

  Detalje iz istrage, koliko su i kojih parfema ukrali te kolika je šteta, nisu otkrivali. Kako neslužbeno saznaje portal 24sata, provjeravaju je li ova krađa povezana s pljačkom poslovnice Bipe u Ulici Julija Knifera u Novom Zagrebu.

  Naime, iste večeri u gotovo isto vrijeme naoružani muškarac upao je s pištoljem u tu trgovinu. Zaprijetio je 30-godišnjoj radnici i oteo joj između 1000 i 5000 kuna (oko 260 i 1300 KM). To razbojništvo također nije riješeno. U Bipi su odlučili da neće komentarisati slučaj.

 • – Trenutno nismo u mogućnosti davati nikakve informacije vezane za spomenutu krađu. Naime, Bipa sarađuje s policijom te je u interesu istrage da ne komentarišemo opisani događaj – kažu u Bipi.

  Inspektor Cvrtila kaže da su lopovima parfemi i šminka česte mete jer su mali, lako ih je otuđiti, a cijena im je visoka:

  – U prodaji na crnom tržištu ti lopovi zarađuju i da ih prodaju u pola cijene. Takve trgovine nisu novčarske institucije, pa nisu po zakonu dužne imati zaštitare. Kamere su ih snimile, no nisu prepreka za krađu.

  Dodao je kako istraživanja procjenjuju da takvi kriminalci iz trgovina mješovitom robom godišnje ukradu robe u vrijednosti 225 miliona kuna (oko 59 miliona KM).

  – To su velike štete za trgovine. Ako ih pronađu, vjerovatno će se pravdati da su to kupili, no nemaju papire – kaže Cvrtila. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,