Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zagreb: Kalašnjikov kojim je 22-godišnjak pucao na policajca imale samo elitne jedinice, zovu ga ‘kostolomac’

Preuzmite sliku

Napadačev model puške imao je sklopivi kundak pa ju je mogao sakriti pod jaknu. Tako ga niko i nije mogao vidjeti s oružjem dok je koračao prema Markovu trgu. Radi se o tipu Kalašnjikova manjeg kalibra

Čini se kako je automatska puška iz koje je Danijel Bezuk (22) pucao na policajce pred zgradom Vlade na Markovu trgu prilično rijedak model na ovim prostorima. Radi se o varijanti Kalašnjikova koji nije standardan kalibar već je riječ o tzv. malokalibarskom kalašnjikovu, odnosno modelu AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm.

Za razliku od standardnoga kalašnjikova 7,62 x 39 mm, malokalibarski kalašnjikov se u Domovinskom ratu vrlo malo koristio. Zbog te činjenice, policija bi trebala lakše ući u trag porijeklu oružja, piše Jutarnji.

Hrvatska je, naime, tokom rata nabavila 100 komada elitnim jedinicama kao što su bile 1. HG Zdruga. Model koji je nosio Bezuk imao je sklopivi kundak zbog čega ga je mogao sakriti pod jaknu.

Isto tako, ranjeni policajac prošao je s teškim frakturama ruke, što ne čudi jer su ovo oružje u ratu zvali ‘kostolomac’.

Zbog relativno male mase zrna metak iz ‘kostolomca’ udarcem u tijelu gubi kinetičku energiju te postiže veliki dum-dum efekat, odnosno ‘šeta’ kroz tijelo, pritom često izazivajući frakture.

Bezuk je kod sebe imao dva okvira streljiva, jedan standardni od 30 metaka i drugi skraćen, javlja Jutarnji list.

Isto tako, doznaje se kako je jedan od policajaca sasvim slučajno izbjegao ranjavanje, i to za nekoliko milimetara.

Naime, kada se Bezuk dao u bijeg, jedan od policajaca koji je učestvovao u pucnjavi vidio je da mu je propucan džep na hlačama, no na sreću metak ga nekim čudom nije ranio. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje