Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zagreb: Hrvatsko narodno kazalište prisjetilo se velikog Mustafe Nadarevića

Preuzmite sliku

Mustafa Nadarević je velikan hrvatskog glumišta koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske kao i kulture zemalja u regiji.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) prisjetilo se velikoga glumca Mustafe Nadarevića koji je cijeli radni vijek proveo u zagrebačkom HNK-u.

Mustafa Nadarević je od diplome na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, od 1969. godine do umirovljenja 2011. godine ostao vjeran Hrvatskom narodnom kazalištu, kao član Drame HNK, svojoj matičnoj kući.

 • “Naše kazalište ne bi bilo ovo što je danas da nije bilo njegova rada”, istaknuto je na događanju u foajeu HNK-a.

  “Mustafa Nadarević, naš veliki televizijski i filmski, prije svega kazališni glumac, napustio nas je 2020. godine. Nama je važno na ovaj način prisjetiti se njega kao svog velikog glumca koji je cijeli svoj radni vijek proveo u HNK u Zagrebu. Ostavio je velik i trajan pečat i smatramo da nam je dužnost prisjećati se svog velikana“, rekla je Ivana Hraste Sočo, intendantica HNK.

  Na predstavljanju je naglašeno kako je 2006. godine Nadarević proglašen nacionalnim prvakom Drame HNK te kako je, osim u kazalištu, bio jedan od najpopularnijih filmskih i televizijskih glumaca koji iza sebe ima više od 40 filmova, nekoliko desetaka TV drama i brojne televizijske serije.

  Vrhunska glumačka tehnika i stalna briga o sebi u smislu održavanja fizičke i psihičke kondicije te pažljiv i promišljen odabir uloga osigurali su mu karijeru od nekoliko desetljeća, poručeno je.

  “HNK se sjeća glumca koji je od diplome na Akademiji do umirovljenja bio član drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Postao je prvak, potom nacionalni prvak koji je odigrao barem 15 glavnih uloga u tih više od 30 godina. Nama je bila posebna čast što je bio s nama jer je uspio, uza sve svoje nebrojene obveze izvan matične kuće ostati s nama“, izjavila je dramaturginja Sanja Ivić.

  “Mustafa Nadarević je velikan hrvatskog glumišta koji je cijeli svoj život posvetio umjetnosti riječi, geste i emocije, obogativši kulturu Republike Hrvatske kao i kulture zemalja u regiji”, istaknuto je.

  Uz odabrane inserte predstava u kojima je nastupio, o Nadareviću su pročitani zapisi kolega koji su s njim surađivali niz godina u drami HNK-a, kao i inserti iz kazališnih nastupa u kojima je Mustafa Nadarević ostvario značajne uloge.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje