Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zadranin grafit ‘Ubi Srbina’ pretvorio u ‘Ljubi Srbina’

Preuzmite sliku

Jure Zubčić je grafit ‘Ubi Srbina’ pretvorio u ‘Ljubi Srbina’, pa je kazneno prijavljen, međutim stiže mu podrška iz cijele regije.

Protiv Zadranina Jure Zubčića, koji je prije mjesec dana grafit „Ubi Srbina“ na jednoj fasadi prepravio u „Ljubi Srbina“, podnesena je anonimna kaznena prijava zbog uništavanja tuđe imovine te je pozvan u policiju na razgovor.

„Priznajem da sam dopisao slovo Lj, ali ne smatram da sam uništio tuđu imovinu već upravo suprotno – popravio je“, objavio je Zubčić na društvenim mrežama.

Kad je, početkom decembra, izveo svoju „malu noćnu diverziju“, Zubčić je na društvenim mrežama napisao: „Ne trpim govor mržnje i zato sam ispravio grafit. Puno je lipše gledati poruke ljubavi, nego poruke mržnje ili kako bi to Zadrani rekli – mosa bavlju“.

I tada su, protivnici njegovog čina, pozivali na njegovo privođenje.

„Evo tko šara po fasadama. Zašto ih ne privedete za uništavanje tuđe imovine? Sami su priznali i za to postoji dokaz“, objavljeno je tada ispod Zubčićevog posta na Twitteru. Uskoro je to doista i učinjeno, a Zubčić završio u policiji – umjesto onoga tko se koristio govorom mržnje u pisanju grafita. No, prijava je bila anonimna.

‘A zašto me nije prijavio svojim imenom i prezimenom?’

„Javno pozivam anonimnog prijavitelja da me prijavi svojim imenom i prezimenom jer sam i ja slovo dopisao svojim imenom i prezimenom. Zanima me da li je i podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja čiji sam grafit ispravio“, poručuje Zubčić.

Zubčiću su, nakon objave poziva u policiji i informacije da je protiv njega podignuta anonimna kaznena prijava, stigle brojne poruke podrške – i iz Hrvatske, ali i iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

„Bude li novčana kazna, podijeli i pokušat ćemo sudjelovati u plaćanju, vjerujem da nas ima koji te podržavaju“ … „Da skupljamo pare, šta ćemo. Mislim, mi u Srbiji, zbog nas si nadrljao. A valjda će se javiti taj junak koji te prijavio, skupićemo i njemu neke pare za lečenje“ …

„A što tebe boli briga ja sam iz Sarajeva i iskreno doći ću na dignemo bunu ako treba za tebe. Svaka ti čast i duboki rispekt za sve“ … „Podrška! Vraćate nadu da ćemo opet biti ljudi, u pravom smislu te reči. Sakupićemo pare za par minuta, ako bude trebalo“, piše u porukama ispod Zubčićevog tweeta.

Potvrdio je i kako je policijski djelatnik s kojim je razgovarao bio „izuzetno profesionalan i ljubazan“. I za Al Jazeeru je Zubčić pohvalio profesionalan odnos u vrlo kratkom razgovoru u policiji.

„Priča nije gotova. Oni su postupali po anonimnoj prijavi i onda odlučuju ima li elemenata kaznenog djela i hoće li podići ili odbaciti kaznenu prijavu“, rekao je Zubčić. Uvjeren je da će prijava biti odbačena.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje