Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zadar: U potkrovlju uzgojio marihuanu vrijednu 500.000 KM

Preuzmite sliku

Više od dva miliona kuna (blizu 500.000 KM) u uličnoj bi preprodaji mogla doseći marihuana koju je u 419 stabljika konoplje u improviziranom laboratoriju u potkrovlju kuće u zadarskom naselju Brodarica uzgajao 53-godišnjak, koji je priveden i kazneno prijavljen zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama.

Zadarska policija u srijedu je saopštila kako je nakon višemjesečne istrage utvrdila da je osumnjičeni tokom septemra i oktobra u laboratoriju uzgojio 419 stabljika konoplje visine od četiri do sto centimetara, pri čemu je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke bile u fazi rasta.

Od jedne stabiljke dobije se između 30 i 50 grama cvjetnih vrhova marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma, kažu u policiji.

Ističu kako su u tako uređenom laboratoriju stvoreni uslovi za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj marihuane, i to višestruko kvalitetnije od one uzgojene u prirodnim uslovima na otvorenom prostoru, jer marihuana uzgojena na takav način ima povećan udjel aktivnog sastojka THC-a, pa je njena cijena na crnom tržištu znatno veća.

 • “Cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narko tržištu procjenjuje se na oko 22 hiljade kuna (5.700 KM), ukupna vrijednost pronađene ‘trave’ premašuje 350 hiljada kuna (92.000 KM), a na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva miliona kuna”, navode u policiji.

  Osumnjičeni je cijelu etažu kuće toplinski izolirao, opremio klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sistemom za dopremanje čistog zraka, sistemom infracrvene i LED rasvjete, ‘tajmerima’ za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka.

  U zadarskoj policiji tvrde kako se radi o najsofisticiranijem sistemu za ‘indoor’ uzgoj marihuane, pronađenom na području njihove Policijske uprave.

  Pronađeno je i oduzeto 546 grama marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji na zadarskom području, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje. (HINA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,