Četvrtak, 9. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zabranili rad nedjeljom u Crnoj Gori: Novčana kazna i katanac na prodavnicu za sve koji danas rade

Nove odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini Crne Gore stupile su na snagu, a prva neradna nedjelja u crnogorskim prodavnicama je upravo danas.

Ko se ogluši o tu odredbu zakona i nastavi raditi nedjeljom, slijedi mu novčana kazna i privremeno zatvaranje prodajnog objekta.

Trgovina na veliko i trgovina na malo, kako su pojasnili ranije iz tamošnje Uprave za inspekcijske poslove, ne može se obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika koje propisuje zakon.

Zakonskoj odredbi o neradnoj nedjelji ne podležu apoteke, pekare, cvjećare, suvenirnice, kiosci, prodavnice sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinske pumpe i prodavnice u okviru njih, pijace, štandovi, tezge, vitrine i automati izvan pijaca i pokretne prodavnice.

Kako se navodi, izuzete su i prodavnice, kiosci i automati smješteni unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovi i kiosci u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja filmova, skladišta za trgovinu na veliko.

U saopćenju se upozorava i apeluje na sve privredne subjekte, na koje se odnosi propisano ograničenje, da poštuju obavezu, kako bi izbegli novčane kazne i privremeno zatvaranje. (Dnevni Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,