Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Za ulazak u Srbiju državljanima Hrvatske od sutra obavezan PCR test star do 48 sati

Preuzmite sliku

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije morat će od subote 15. avgusta za ulazak na teritorij Srbije posjedovati negativan PCR test ne stariji od 48 sati, odlučio je u petak Krizni stožer za suzbijanje zarazne bolesti covid-19 srbijanske vlade.

Odluka se odnosi na Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Bugarsku i Rumunsku, a važnost testa se računa 48 sati od dana kad je referentni laboratorij izdao nalaz, objasnila je za Radio-televiziju Srbije (RTS) članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Štab je odlučio da prestaju vrijediti restrikcije koje su se odnosile na građane Crne Gore, a sve mjere stupaju na snagu u subotu 15. avgusta i vrijedit će do promjene epidemiološke situacije.

Te mjere se, kako je navela Kisić Tepavčević, “u ovom trenutku” ne odnose na državljane Srbije koji dolaze iz tih zemalja.

Ona je za RTS objasnila kako je odluka donesena na temelju procjene aktualne epidemiološke situacije i trenda učestalosti oboljevanja koji se bilježi posljednjih dana.

Ona je istaknula da se u Srbiji posljednjih dana epidemiološka slika mijenja na bolje, a bolnice postupno izlaze iz covid sistema.

Želimo stabilnu epidemiološku situaciju jer nam slijedi i polazak u škole, slijedi sezona respiratornih infekcija i želimo smanjiti unos potencijalnih prijenosnika zaraze u našu zemlju, rekla je Kisić, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,