Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vulin napravio skandal na sastanku ministara policije evropski zemalja

Preuzmite sliku

Odlazeći ministar policije Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je sastanku ministara unutrašnjih poslova nekoliko zemalja u Evropi, koji je prvi u nizu u okviru formata Berlinskog procesa, i tom prilikom napravio je skandal.

Pošto organizator sastanka nije želio da ukloni zastave pojedinih učesnika iz sale u Berlinu, odnosno zastavu Kosova, Vulin je odbio da prisustvuje skupu i time stavio Srbiju u nezgodan položaj.

Sagovornik portala Nova.rs, koji je upućen u dešavanja, ističe da je potez odlazećeg ministra policije doveo Srbiju u nezgodan položaj iz razloga što će na istoj konferenciji za nekoliko dana biti i Aleksandar Vučić.

„Sam Berlinski proces se nastavlja glavnom konferencijom koja će biti održana 3. novembra, a na kojoj će biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, time je njegov potez neshvatljiv. Također, stavlja Srbiju u nezgodan položaj i otežava situaciju oko viznog režima svojim izjavama i prije same konferencije. Sve napore da održimo situaciju pod kontrolom on pravi još težim“, kaže on.

Prema saznanjima Nova.rs, MUP Srbije je u više navrata zahtjevao od organizatora da se ukloni zastava Kosova, međutim, kako do toga nije došlo, srbijanski ministar Vulin je napustio salu u kojoj se održavao skup.

On je odbio da prisustvuje sastanku jer, po njegovom mišljenju, nije ispoštovan „gymnih“ model predstavljanja država.

Podsjetimo, Berlinski proces inicirala je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel u namjeri da unaprijedi saradnju u regionu Zapadnog Balkana, a kako bi se, kroz jačanje regionalne saradnje, brže pripremio za moguće članstvo u EU. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje