Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

“Vučiću, dobro razmisli, svaka kuća u Srbiji ima bar po jedan čekić”

Preuzmite sliku

Aktivista Ekološkog ustanka Srbije Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je na protestu na Trgu republike u Beogradu da će i sljedeće subote biti organizovane blokade mostova i saobraćajnica širom Srbije, u znak protesta protiv usvajanja zakona o eksproprijaciji i referendumu.

Predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio je da kada bude potpisivao Zakon o eksproprijaciji, dobro razmisli da “svaka kuća u Srbiji ima bar po jedan čekić”.

Jovanović je na početku obraćanja okupljenima na Trgu republike zahvalio aktivistima „Eko straže“ na, kako je, rekao veličanstvenom skupu protiv zagađenja vazduha koji su organizovali danas u Beogradu, a zatim se osvrnuo na jučerašnje nasilje prema demonstrantima tokom blokade u Šapcu.

„Svaka kuća u Srbiji ima bar jedan čekić, a čemu služi čekić? Da se njime kuju ekseri, a ne da se razbijaju glave. Aleksandre Vučiću, bivši potpredsedniče SRS, i sadašnji državni činovniče broj jeden, ekseri i čekići ne služe da bi se njima razbijale glave, nego da bi se kovali, bre, ekseri! Da li ti stvarno misliš, nesrećo, da ćemo mi mirno gledati kako tvoje paravojne formacije ljudima razbijaju glave čekićima samo zato što brane svoju zemlju koji si rešio da im otmeš“, poručio je Jovanović.

 • Kazao je i da narod u Gornjim Nedeljicama, Pranjanima, Rekovcu i Dobrinji neće mirno gledati kako im Vučić i Rio Tinto natapaju zemlju sumpornom kiselinom.

  „Ključna riječ do aprila slijedeće godine zove se ustanak“, rekao je Jovanović na šta su okupljeni počeli da glasno skandiraju: „Ustanak, ustanak, ustanak!

  Jovanović je rekao i da će sutra u Loznici, gdje se održava sjednica Skupštine grada, sa zahtjevom za „brisanjem onog đubreta od projekta Jadar iz Prostornog plana“. Pozvao je građane da se zatim iz Loznice upute ka Šapcu i zahjtevaju oslobađanje uhapšenog aktiviste Dragana Milovanovića Crnog, koji je, kako je rekao, branio svoj narod od bagera dok „čekićari piju slobodno kafu danas po Šapcu“.

  Najavio je i da će u subotu biti ponovo održane blokade puteva i mostova u znak protesta protiv usvjanja zakona o referendumu i eksproprijaciji.

  Aleksandre Vučiću, na tebi je da dobro da razmisliš kada budeš potpisivao Zakon o eksproprijaciji, da svaka kuća u Srbiji ima bar po jedan čekić“, poručio je Jovanović.

  Podsjetimo, na poziv više organizacija i političkih partija građani su se okupili na beogradskom Trgu republike. Oni zahtijevaju hitno ukidanje pritvora čovjeku koji je, kako kažu, juče u Šapcu spriječio da bager pogazi građane. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,