Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučićeva lista prvi put nije obezbijedila većinu da sama formira Vladu Srbije

Preuzmite sliku

Prvi put od kako je na vlasti u Srbiji parlamentarna lista koju predvodi Aleksandar Vučić nije na izborima obezbijedila većinu koja bi im omogućila da sami fomiraju Vladu Srbije.

Nakon ovih izbora naprednjaci moraju da traže koalicione partnere, ne zato što imaju dobru volju da u Vladi Srbije ne budu sami, već zato što su im ovoga puta stvarni potrebni.

Vlast SNS je počela na izborima 2012. godine sa osvojena 73 poslanička mjesta. Pobjeda Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima te godine ipak im je pomogla da naprave koaliciju sa socijalistima. Ta koalicija značila je prepuštanje mjesta premijera Ivici Dačiću.

Samo dvije godine kasnije, 2014. godine, lista SNS “Budućnost u koju verujemo“ osvaja 158 poslaničkih mandata i donosi Aleksandru Vučiću mjesto premijera. Potom, 2016. godine, SNS sa listom “Srbija pobeđuje“ osvaja 131 mandat, da bi 2020. kad su pojedine opozicione stranke bojkotovale izbore došli do čak 188 poslaničkih mjesta.

Prema preliminarnim rezulatima, na ovim izborima SNS je osvojio 120 poslanički mandat. Do neophodnih 126, SNS može da dođe nastavkom saradnje sa već postojećim partnerima – SVM, koji ima šest mandata, kao i sa SPS koji će na ovim izborima, kako se predviđa, osvojiti 32 mandata. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje