Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić ushićen: Kupujemo Bayraktare, ako treba platit ćemo stotine miliona eura!

Preuzmite sliku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu u Beogradu, nakon razgovora s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, da se nada kako će uskoro biti postignut sporazum o registarskih tablicama s Kosovom, kao i u drugim spornim pitanjima te izrazio spremnost Turske da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

“Vrlo smo zadovoljni što je postignut sporazum kada je riječ o prelasku granica samo s ličnim kartama između Srbije i Kosova. Kada je riječ o registarskim tablicama, nadam se da će se sporazum postići u najskorije vrijeme, kao i o drugim problematičnim pitanjima”, rekao je Erdogan, a prenose srbijanske agencije.

Istaknuo je da će Turska nastaviti iskreno podržavati rješavanje problema kroz dijalog. “Kada se od nas traži pomoć pružamo doprinos svim sredstvima koja su nam dostupna i konstruktivnim pristupom i onim koji je nepristran. Spremni smo činiti ono što je dio naše uloge kada je riječ o tome da se strane u BiH sastanu u formatu da postignu izmirenje u tri zajednice”, naveo je Erdogan.

Vezano | Vučić nakon sastanka s Erdoganom: Ovo je zlatno doba srpsko-turskih odnosa 

Vučić: Srbija želi kupiti letjelice Bajraktar

Vučić je istaknuo da su za Srbiju od ogromnog značenja niz infrastrukturnih projekata s Turskom te da je bilo riječi i o većoj saradnji u okviru ministarstava obrane, većoj vojnoj i saradnji namjenskih industrija. Srbija želi kupiti bespilotne letjelice Bayraktar i očekuje da će to biti ostvareno tokom iduće godine, rekao je dodavši da je Srbija za njih spremna platiti ne samo desetine, već i stotine mmiliona eura.

“Vidim da to želi cijeli svijet. Tako da smo stali u red. Čekamo, nadamo se da ćemo to moći da realizujemo. Spremni smo da uvećamo potražnju za Bayraktarima i da platimo značajno više novca od prvobitno dogovorenih nekoliko desetina miliona eura. Spremni smo da pređemo na cifru od nekoliko stotina miliona eura kojima bismo bili spremni da platimo Bayraktare”, rekao je Vučić.

Erdogan je jučer doputovao u Beograd u sklopu trodnevnog posjeta regiji. Prije Beograda boravio je u Sarajevu, a u četvrtak će posjetiti Hrvatsku, gdje će razgovarati s najvišim državnim dužnosnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje