Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić uručio visoko priznanje kontroverznom piscu Peteru Handkeu

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas kontroverznom austrijskom piscu Peteru Handkeu, koji je poznat po svojim stavovima o negiranju genocida i podršci Miloševićevom režimu, priznanje Orden Karađorđeve zvijezde prvog stepena i zahvalio mu za sve što čini za Srbiju.

Vučić je rekao da je “srpski narod sretan što u svoje prijatelje ubraja i Handkea”.

„Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno“, rekao je Vučić i dodao da svaki put kada želi da razumije nevolje srpskog naroda na Kosovu posegne za nekom od Handkeovih knjiga.

„Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu“, rekao je Vučić, prenio je pink.rs.

Handke je rekao da nije bio spreman da primi ovako važan orden i da mu je samo rečeno da će se sastati sa predsjednikom Srbije i popiti kafu, pa nije spremio nikakav govor, dodavši da je to odraz njegovog života i da često nije spreman ni za šta.

„Kada pomislim na Srbiju uvijek pomislim na Bijelog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se sjetim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvijek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvijek se po lijepom sjećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu“, rekao je Handke.

Podsjetimo, Handke je prekjučer boravio u Banjaluci u zgradi Vlade RS gdje se sastao sa Miloradom Dodikom, Željkom Cvijanović i drugim domaćinima, a potom je otišao u Andrićgrad gdje mu je uručena “Velika nagrada Ivo Andrić”, za, kako je navedeno, “najbolju knjigu objavljenu u Srbiji ili RS tokom 2020. godine ‘Drugi mač – Majska povijest'”. Tu ga je dočekao i pisac Muharem Bazdulj, koji je već neko vrijeme svoju travničku adresu zamijenio sa beogradskom. Njegova posjeta izazvala je mnoštvo reakcija u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,