Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Srbija želi dobar život sa komšijama

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Alekdandar Vučić poručio je danas povodom Dana državnosti da je Srbija slobodna i nezavisna zemlja koja želi dobar život sa komšijama, javlja Anadolu agency.

On je dodao da je Srbija danas nezavisna zemlja, zemlja u kojoj se radi, zemlja mira, ali i zemlja dostojanstva. Vučić je ukazao da su 15. februar obiljeležila dva značajna događaja početak Prvog srpskog ustanka 1804. koji je kako je rekao bio “prvi slobodarski ustanak na Balkanu” i donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine.

On je rekao da je budućnost srpske politike da odluke donosi samostalno, rukovođena interesima Srbije i regiona, a ne interesima nekih drugih. Vučić je istakao da Srbija gaji najbliže odnose sa RS ne dirajući u integritet BiH.

Vučić je uručio odlikovanja zaslužnim građanima i institucijama, a na spisku je više od 80 dobitnika, među kojima je i generalni direktor kompanije Teklas Automotiv Nebi Anil koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti preduzetništva.

Ordenom Republike Srbije na lenti odlikovana je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srpske i Srbije.

Cvijanović je istakla da Srbija i Republika Srpska nikada nisu gradile odnose na štetu nekog drugog i poželela Srbiji stabilan razvoj i uspešnu budućnost.

U ime svih dobitnika odlikovanja obratila se upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski koja je rekla da su odličja izraz podrške radu dobitnika, a da za njih predstavljaju čast.

Među dobitnicima odlikovanja je i glumac Johnny Depp koji je odlikovan zlatnom medaljom za zasluge i koji je poručio da je ponosan na odlikovanje koje je dobio, te istakao da je u Srbiji upoznao “tople duše”. Kako je rekao, on oseća strast prema svemu u Srbiji, te pominjao ćevape i šljivovicu.

“Iz dubine duše ponizno prihvatam ovo veliko odlikovanje”, rekao je Depp.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovan je poslanik u Skupštini Crne Gore, osnivač i predsednik narodne partije i jedan od lidera Demokratskog fronta Crne Gore Milan Knežević za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Crne Gore.

Među dobitnicima su ustanove koje slave jubileje poput manastira Prohor Pčinjski koji obeležava 950 godina postojanja, Srpska čitaonica u Irigu koja obeležava 180 godina postojanja Galerija Matice Srpske koja obeležava 175 godina rada, Srpsko narodno pozorište u novom Sadu i Narodno pozorište u Užicu koja obeležavaju 160 godina rada, Narodno pozorište Niš koje obeležava 135 godina postojanja, Srpsko lekarsko društvo koje obelažava 150. jubilej.

Odlikovanja su dodeljena i brojnim lekarima i klinikama u Srbiji, kao i brojnim radnicima u kulturi, a odlikovanja su dodeljena i posthumno velikanu evropske košarke Dušanu Dudi Ivkoviću, najeminentnijem srpskom slikaru Vladimiru Veličkoviću, glumcima Borisu Komneniću, Nenadu Nenadoviću i Dari Džokić, kao i pevačima Marinku Rokviću i Merimi Njegomir.

Ceremonija je otvorena izvođenjem himne Srbije “Bože pravde”, a završena numerama “Igrale se delije” i “Srpkinja”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,