Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Srbija će preispitati sve smrtne slučajeve od covida-19

Preuzmite sliku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u četvrtak da će zdravstvene vlasti preispitati sve smrtne slučajeve oboljelih koji se dovode u vezu s koronavirusom komentirajući sumnje u vjerodostojnost podataka o broju umrlih koji su saopćavani tokom pandemije.

„Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čovjeka, da vidimo kako to izgleda. To će raditi kliničari”, poručio je Vučić za posjeta gradilištu covid-bolnice pored Beograda.

Vučić je to kazao odgovarajući na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo više preminulih nego što je sistem pokazao, prenosi Hina.

Država nije tajila podatke o broju umrlih, utvrdio je Vučić i ocijenio da “ne misli da će biti mnogo velikih razlika”.

Član Kriznog štaba epidemiolog Predrag Kon izjavio je ranije ove sedmice da je štab saopćavao sve podatke koje je imao, da nije ništa skriveno, a da su za razliku broja umrlih od onih koji su službeno saopćavali, odgovorni informatičari koji su davali netačne podatke.

Srbija je, prema posljednjem presjeku od 30. septembra u 15 sati, službeno prijavila 1.134.239 testiranih, 33.551 registriran slučaj covida-19 te 749 umrlih, uz stopu smrtnosti od 2,23 posto.

Vučić je dalje u izjavi novinarima ocijenio da zemlje EU nisu skinule Srbiju sa “zelene liste” za putovanja.

Rezultate Srbije u borbi protiv koronavirusa nazvao je “nespornim i neupitnim” pa utvrdio da to znaju svi. Za Srbiju je rekao da ima uvjerljivo najbolju krivulju.

Najavljujući završetak gradnje covid bolnice u decembru Vučić je rekao da će to biti “savremen multifunkcionalni zdravstveni objekt”.

Pritom je istaknuo da “Srbiji, kao i Evropi i cijelom svijetu predstoji teška jesen i zima”, a u tim uslovima Srbija gradi veliku covid bolnicu u Beogradu i jednu manju, u Kruševcu.

“S opremom, to je oko 70 miliona eura”, rekao je Vučić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,