Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Procijenit ćemo ima li dovoljno pšenice i za regiju

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu te da će moći procijeniti ima li dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i “za Skopje, Podgoricu ili Bijeljinu”.

Vučić je jučer izjavio da će Srbija od četvrtka zaustaviti izvoz brašna, pšenice, kukuruza, ulja i ugljena kako bi ih bilo dovoljno i za domaće potrebe i za regiju, komentirajući poremećaje na tržištu izazvane krizom koju je potakla agresija Rusije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije je to što je u ponedjeljak bilo zahtjeva da se izveze 200.000 tona pšenice na administrativnom prijelazu Merdare i drugim.

“To nikad u povijesti nije zabilježeno, nemamo toliko kamiona za prijevoz te količine. Prava je pomama za žitaricama”, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara koliki će utjecaj na velike izvoznike imati najavljena zabrana izvoza pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Vezano | Srbija zabranjuje izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja

Vučić je danas tijekom otvaranja tvornice stočne hrane u Adaševcima kazao da će se “voditi računa i o velikim izvoznicima kako ne bi izgubili značajan novac” te dodao da je izvoz jestivog ulja iz Srbije za tri dana porastao za 109 posto, prenose srbijanski mediji.

Vučić je rekao da “ima svega, soli, šećera, ulja, brašna, pšenice, kukuruza i da ima više nego dovoljno za Srbiju”.

Prema njegovim riječima, u rezervama je 800.000 tona pšenice i rezerve se provjeravaju, ima dovoljno hrane i nafte pa građani Srbije ne trebaju žuriti s kupnjom, problem je samo cijena te robe.

Predsjednik Vučić je kazao kako zabrana uvoza ruskih energenata nije pitanje osude invazije na Ukrajinu ili ne, već pitanje života ljudi u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje što znači za Srbiju odluka SAD-a o zabrani uvoza energenata iz Rusije, kao i mogućnost da to učini i Europa, Vučić je kazao da je SAD mogao uvesti zabranu uvoza ruske nafte, jer je uvozio svega oko 3,5 posto svojih potreba.

Vučić ukazao na složenost energetske situacije Srbije, koja je između Bugarske i Mađarske.

“Bilo koja odluka EU može nas pogodiiti”, istakao je Vučić i doda da je dobro što je Njemačka reagirala, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,