Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić predviđa scenario: Dat će nam ultimatum, ulazak u EU uz priznanje nezavisnosti Kosova

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako očekuje da se pred Srbiju postavi ultimatum za ulazak u Evropsku uniju.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Vučić je rekao da će se od Srbije tražiti priznanje nezavisnosti Kosova.

“Sigurno će pred nas biti stavljen ultimatum. Dat će nam garancije za ulazak u EU, a da priznamo Kosovo. Znam i ko će biti izaslanik za razgovore sa Prištinom, ali za sada ne mogu da kažem. Prijedlog će biti Ahtisarijev plan plus plus”, rekao je Vučić za Prva TV.

Vučić je ukazao da ljudi u Srbiji vole da srbuju, ali da svi razmišljaju o imaginarnoj ideji, a ne o stvarnom stanju na terenu. On je zatim predočio šta očekuje po pitanju Kosova.

“Predočit će nam kao rješenje nešto što nećemo moći da prihvatimo. Uvjeren sam u to, i to će se čak desiti ove godine. Njihova će ideja biti asocijacija Ahtisari. Pokušat će da nam daju garancije za EU, ali pod uslovom da priznamo Kosovo, i ponudit će nam poseban status za Srbe u određenim oblastima. I šta onda? Ja ću da pitam narod. Prije tri godine sam pitao i niko to nije htio. Trudimo se da jačamo ekonomiju, da razvijamo odnose sa svojim komšijama Albancima. Ja sam izašao sa planom koji nije prihvaćen, a to nisu htjeli. E sada ćemo dobiti mnogo gore rješenje, na koje neću pristati ja”, kazao je Vučić, prenosi Kurir.

Na pitanje kakav će njegov odgovor biti na ultimatum koji očekuje da mu upute sa Zapada, Vučić je jasno rekao:

“To ćete da vidite! Nikada nisam prihvatao ultimatume i uvijek sam se trudio da pronađem najbolja rješenja za srpski narod. Ali ću se uvijek starati da očuvam mir i neću da srljam u ratove”, poručio je.

Vučić je naglasio da nisu “on i SNS vladali kada je Kosovo dobilo nezavisnost”, ali da oni moraju sada da se bore sa svim posljedicama loše politike i amaterskih političara koji su tada upravljali Srbijom.

Između ostalog, i o situaciji u bh. entitetu Republika Srpska i Bosni i Hercegovini.

“Milorad Dodik je mene upoznao sa njihovim stavovima. Ja sam mu samo rekao ja mogu da kažem šta ja mislim o našoj poziciji, mi ćemo uvijek biti uz vas i pomagat ćemo”, kazao je Vučić za TV Prva.

Kako je kazao, “oko Republike Srpske ima mnogo strahova”.

“Veoma sam zabrinut za situaciju u Bosni i Hercegovini i neću više ni riječi reći. Njihovi mediji i političari mi drže pridike, i bošnjački i hrvatski ne računajući Dragana Čovića koji ima fer odnose prema Srbima, koji vam otvoreno kažu ‘Kosovo je za nas nezavisno, ali mi to ne možemo zbog Republike Srpske’. Čekajte, Kosovo je za vas nezavisno, ali zato Republici Srpkoj treba da ukinete sva prava pa čak i pravo na postojanje što ste izrazili u svojoj deklaraciji SDA. Od mene traže da ćutim kada to govore o Kosovu, da ćutim kada govore sa Sulejmanom Ugljaninom o specijalnom statusu Sandžaka, a nije dvoljno ni to što sam korektan pa kažem da poštujem integritet Bosne i Hercegovine i RS u okviru BiH, nego moram valjda da uzmem motku i udarim Milorada Dodika da bi oni bili zadovoljni. Čekajte, kakvo je to licemjerje, kakav je to bezobrazluk?”, kazao je Vučić.

Izjavio je da će ove godine Srbiji po pitanju Kosova biti ponuđeno nešto što će teško moći da odbije, ali neće smjeti da prihvati.

Vučić je televiziji Prva rekao da će to rješenje biti gore od onoga koje je predlagao, ali da ga on neće prihvatiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,