Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić optimističan: Oko 2.000 manje hospitalizovanih osoba nego prije desetak dana

Preuzmite sliku

Danas je oko 2.000 manje hospitalizovanih osoba nego što je to bilo prije desetak dana, ali je vrijeme da budemo još odgovorniji i još ozbiljniji u pristupu u borbi protiv koronavirusa, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao na konferenciji za novinare u Predsjedništvu Srbije u Beogradu, u bolnicama se nalazi nešto više od 3.500 ljudi, što je manje u odnosu na prethodni period.

Prema njegovim riječima, od ponedjeljka počinje izgradnja nove bolnice u Kruševcu, a ta bolnica kao i beogradska postaće multifunkcionalne, odnosno moći će da primaju i bolesnike koji imaju druge bolesti, što je važno zbog proširenja kapaciteta za jesen kada se očekuje ukrštenje gripa i koronavirusa.

Kako je rekao, dio medicinskog osoblja moći će da dobije odmor od sedam ili deset dana kako bi predahnuli i bili pripremljeni za jesen.

On je najavio da će za godinu dana biti završen Klinički centar Beograd, te da će se u roku od deset dana krenuti sa punom obnovom bolnice u Vranju, Kikindi, ali i Ćupriji.

Na Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa biće izgrađena dva dodatna onkološka bloka gdje će biti omogućena terapija zračenjem, a radovi na Infektivnoj klinici se ubrzano nastavljaju.

Vučić je kazao i da će ulagati dodatni novac u puteve, te da je kada je riječ o poljoprivredi, ta oblast u drugom kvartalu zabilježila rast od dva odsto, a da je odobreno 16 ili 17 projekata za navodnjavanje u Srbiji.

O nastavku dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, predsjednik Srbije je kazao da želi da ti razgovori budu suštinski, a ne formalni.

“Za nas je situacija ne laka, nije jednostavna situacija ni između Moskve i Minska, a kamoli kakva je pozicija male Srbije u odnosima sa svjetskim silama koje govore o tome da je jedino rješenje priznanja Kosova, kao što je jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu ne da Republika Srpska ne postoji, nego da se njene nadležnosti prebacuju polako na centralni nivo”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, on će u nastavku dijaloga tražiti ispunjenje formiranja Zajednice srpskih opština.

O formiranju nove Vlade Srbije, Vučić je kazao da će se naredne i one tamo nedjelje biti nastavljen drugi krug konsultacija, a da će nova Vlada “svakako biti formirana mnogo prije ustavnog roka što je 3. novembar”.

On je ocijenio i da je odlazak predstavnika Srba u Hrvatskoj Borisa Miloševića na 25. godišnjicu hrvatske akcije “Oluja” bila “suviše važna stvar” te da je odluku o tome trebalo da donese zajedno sa Srbijom i bh. entitetom Republika Srpska.

“Trudim se da nijednom riječi ne kažem loše o onome i onima koji su odlazili na proslavu – mi smo imali komemorativni skup koji smo oragnizovali sa Republikom Srpskom i proslavu dana pobjede u Kninu – oni su odlučili da prisustvuju tome”, kazao je Vučić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje