Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vučić odlučio: Vlada Srbije uručuje zahtjev da se određeni broj vojske i policije rasporedi na Kosovo

Preuzmite sliku

Završena je sjednica Vlade Srbije na kojoj je usvojen zahtjev Beograda da se od KFOR-a zatraži raspoređivanje srpske vojske i policije na Kosovo.

Na sjednici je na poziv premijerke Srbije Ane Brnabić prisustvovao i predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić. Nakon sjednice Vlade Srbije, Vučić je prilikom gostovanja na RTS-u rekao da je donesena odluka da KFOR-u uruče zahtjev da se određeni broj vojske i policije pošalje na Kosovo.

Srbijanski predsjednik je istakao kako je ta odluka donesena jednoglasno, te da je ovo prvi put da je Vlada Srbije usvojila jedan takav zahtjev. Ipak, kako je rekao misli da nema šanse da KFOR prihvati taj zahtjev.

Kako je Vučić rekao, loša je situacija na terenu, što je vidio i američki specijalni izaslanik Gabrijel Escobar.

Inače, premijer Kosova Aljbin Kurti podnio je danas u Pragu zahtjev Kosova za članstvo u EU Češkoj koja predsjedava Unijom, a Vučić je rekao novinarima, tokom obilaska srbijansko-mađarske granice sa predsjednicom Mađarske Katalin Novak, da će Priština podnošenjem zahtjeva za članstvo u EU i zvanično prekršiti Vašingtonski sporazum, kao i da će odgovor Beograda tim povodom biti poznat večeras poslije sjednice vlade.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,