Petak, 22. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić o posjeti Lavrova BiH: Uvredljivo da se ne dočeka gost na najbolji mogući način

Preuzmite sliku

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da incident koji se dogodio tokom njegove posjete Bosni i Hercegovini nije suštinski za razvoj odnosa sa narodima BiH, te da političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je prije posjete Srbiji bio u BiH gdje ga je u Sarajevu dočekao samo predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dok su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili susret, jer tokom jučerašnjeg sastanka sa Dodikom u Istočnom Sarajevu, između ostalog, nije bilo zastave BiH, već samo bh. entiteta Republike Srpske i zastava Ruske Federacije.

“Incident nije suštinski za razvoj odnosa sa narodima BiH, a političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem naređenju i vjerovatno ne izražavaju interese svojih birača, već spoljnih snaga koje nisu zainteresovane da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo da razviju dobre odnose sa svim spoljnim partnerima”, kazao je Lavrov na konferenciji za medije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da se sjeća izjave nekadašnje visoke predstavnice Federike Mogerini koja je rekla da je BiH interes EU, a ne drugih zemalja.

“To je filozofija koja je duboko ukorenjena tamo, ali suprotstavljati se tome je neophodno”, kazao je ruski ministar.

Lavrov je povodom godišnjice Dejtonskog sporazuma kazao i da “ovih dana Rusija ima jedinstven stav da su posvećeni svim osnovnim principima tog sporazuma, prije svega u jednakosti sva tri naroda i oba entiteta”.

Šef diplomatije Rusije je kazao da je na sastanku sa Vučićem potvrđena posvećenost dogovorima postignutim o jačanju strateškog partnerstva, uključujući prije svega političku saradnju i ekonomski dijalog, kao i zajedničko opredeljenje u borbi protiv koronavirusa.

Prema njegovim riječima, Vučić i on su razmotrili i čitav spektar problema, a Rusija je još jednom podržala izbalansarinu politiku Srbije u izgradnji balansiranih odnosa sa svima, te pozdravila politiku očuvanja vojne neutralnosti.

“Siguran da sam ova politika Srbije i njena vojna neutralnost pomažu u promociji mira i stabilnosti na Balkanu”, dodao je.

Lavrov je ponovio stav da kada je riječ o Kosovu, Rusija se zalaže da Rezolucija 1244 bude u temelju svih dogovora, za kompromisno rješenje, te da će podržati samo onu odluku koja odgovara srpskom narodu.

Vučić je takođe komentarisao posjetu Lavrova BiH, uz ocjenu da je za njega “bez obzira na sve uvijek uvredljivo da se ne dočeka gost na najbolji mogući način”.

“Za nas je bez obzira uvijek uvredljivo da ne dočekamo gosta na najbolji mogući način, ali svako bira svoj put. Argumentacija koju sam čuo da je Lavrov govorio o vojnoj neutralnosti, pa čekajte vi samo stalno govorite o tome da je BiH na euroatlantskom putu”, kazao je.

On je upitao i šta narod ima od toga.

“Lijepo je da pokažete gordost na jedan dan, a sutradan šta je narod dobio od toga. Ja bih se drugačije ponašao, ali oni su pametniji i bolji političari od mene. Svako nek radi kako hoće”, dodao je Vučić.

Kako je ocjenio, svaki razgovor je bolji od bježanja, jer smatra da je svaki razgovor ljekovit.

“Što se nas tiče, mi ćemo da gradimo veoma dobre i iskreno prijateljske odnose sa BiH i ja to kažem i u Washingtonu i u Briselu koliko god bilo teško”, dodao je.

Upitan o tome da li će američka ograničenja uticati na dalju izgradnju Turskog toka, Vučić je odgovorio da će izgradnja tog gasovoda biti gotova do kraja godine.

“Da zbog nečijih interesa mi kupujemo skuplji gas, ja to ne mogu da objasnim narodu ovdje, ako ćete nam ponuditi bolji i kvalitetniji i jeftiniji gas nema problema, ali nam to nikada niko nije ponudio. Uvijek smo spremni na razgovore, dajte da vidimo mi te uslove. Mi imamo odlične odnose sa partnerima. Šta njih briga gdje mi gradimo naš gasovod”, kazao je.

Vučić je poručio da će Srbija da kupuje najbolji i najjeftiniji gas, a da on neće da plaća reket nikome na svijetu dok je živ.

On je naveo da je sa ministrom spoljnih poslova Rusije imao detaljan i temeljan razgovor o svim suštinskim odnosima, koji su “naglašenog prijateljskog karaktera”, te dodao da su potvrdili strateško opredeljenje obje zemlje da na prijateljskim i osnovama uzajamnog poštovanja nastave da te odnose razvijaju i svuda, gde je moguće, poboljšavaju.

Bilo je riječi i o vojnoj neutralnosti Srbije, a Vučić je ponovio da Srbija želi sama da čuva svoju slobodu.

On je izrazio zahvalnost Rusiji i predjsedniku te zemlje Vladimiru Putinu na značajnoj finansijskoj podršci za radove na, za njega, “najljepšem hramu na svijetu” – Hramu Svetog Save.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: