Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Nije nikakav sudbonosan dan u Ohridu, uradit ću ono što je najbolje za Srbiju

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsjednika Republike, saopćila je pres služba predsjednika Srbije.

Među ključnim temama su bile dnevnopolitička situacija i aktuelna kriza na bankarskom tržištu u svijetu i u Evropi, i njen mogući uticaj na Srbiju.

Kako je rekao predsjednik Srbije, sutra se navršava 19 godina od “pogroma srpskog stanovništva na Kosovu.”

“U jeku organizovanja mitinga pripadnika OVK protjerali su više od 4.000 Srba, osmero ubili, uništili 35 vjerskih objekata, više od 40.000 predmeta, ikona sakralnih predmeta su zauvijek izgubljeni, nestali. Za ovih 19 godina, koliko god puta da smo reagovali, prebacivali smo krivicu na nekog među Srbima. Neki jesu šutali umjesto da rade. Pred nama nisu nimalo laki dani. Dugo sam razmišljao, šutio sam danima o Kosovu, nisam izlazio u javnost. Prethodnih dana smo razgovarali o tome šta je neophodno da bismo došli do normalizacije odnosa sa Kosovu. Za mene to znači bolje odnose nego danas, da riješimo bezbroj problema, da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno. Nikada nisam krio planove. Nismo i dalje dobili nacrt onoga što želi EU” rekao je Vučić.

Dodao je da do danas takav papir ne postoji.

“Nije nikakav sudbonosan dan u Ohridu. Svi se nadaju da ću da potpišem. Jedino za čim brinu je o tome da imaju priliku da traže moju glavu na tacni. Pokušat ću da uradim ono što je za Srbiju najbolje, da čvrsto držimo naše crvene linije, nikoga nisam obmanjivao. Lajčak je potvrdio da sam pred predstavnicima međunarodne zajednice govorio o crvenim linijama. Važno je da mi razumijemo situaciju, pozivam građane Srbije da vjeruju svom rukovodstvu. Znam šta radim. Nikada ništa tajno neću da uradim” – kazao je Vučić.

Istakao je da nijedna riječ nije, niti će biti sakrivena.

“Taj veliki tajni plan je u stvari spisak želja kako bi Albanci voljeli da izgleda implementacija. Mi i dalje nismo dobili nacrt onoga što želi EU, mi smo dostavili svoj, Albanci svoj, ništa još nismo dobili iz Brisela, taj papir i dalje ne postoji” – naveo je Vučić.

“Dat ćemo sve od sebe da sačuvamo mir, čuvajući vitalne državne interese. Srbija danas čini više od 50 posto ekonomije Zapadnog Balkana. U prethodnih 10 godina imali smo 50 posto više investicija od Bugarske, od Hrvatske 69 posto više investicija. Rastom ekonomije pobjeđujemo” – rekao je Vučić.

 • Mišljenja je da Albanci neće pristati na formiranje Zajednice srpskih općina.

  “Pozivam građane Srbije samo da budemo mudri, pametni… Mislim da će taj proces u kojem će biti i nama i Albancima stavljeno do znanja defakto pregovaračkog okvira na putu ka EU, pa ćemo da vidmo. Za nas je ostanak na evropskom putu od značajnog nacionalnog interesa” – istakao je te dodao:

  “Kada neko bude nešto potpisivao, potpisat ću ja, a o tome će odlučiti narod i to ljudi moraju da znaju, nikada neću poturiti nekog drugog jer to nikada nisam radio… Srbija mora da se razvija i moramo da brinemo o bruto domaćem proizvodu zemlje, rat nam je donio mnoge probleme.”

  Stava je da će biti još dosta važnih sastanaka nakon najavljenog u Ohridu.

  “Svi ostali u regionu su značajno iza nas, to nije dovoljno moramo da ubrzamo. Otvorit ćemo nekoliko putnih pravaca, za koji dan otvaramo prvi stadion u Leskovcu, potom u Zaječaru pa Beogradu, nastavljamo da gradimo pruge, gradit ćemo obilaznicu oko Kragujevca, otvaramo nove fabrike… U Valjevu otvaramo dvije fabrike uskoro. Rezerve zlata koje rastu na 61.000 evra po kilogramu su nam najveće u historiji. Srbija ima 546 milijardi dinara (oko 5 milijardi eura) na računu. Penzije će da prate plate. Imat ćete dobre penzije, veće, o tome ćemo u junu. Slobodno trošite novac. Srbija ima svoju politiku, kada budemo u situaciji da svoju politiku mijenjamo obavijestit ću vas o tome.” (Tanjug)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje