Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Nećemo provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će 10. ili 11. januara razgovarati s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović o aktualnoj situaciji i poručio kako Srbija ni u jednoj točki “ne samo da se neće suglasiti sa sankcijama, već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj”.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara da prokomentira sankcije koje su SAD uvele Dodiku i Alternativnoj televiziji.

“Već ću 10. ili 11. januara razgovarati s Dodikom i Cvijanović. Riječ je o vrlo kompliciranim stvarima koje nisu za hitnu reakciju, posebno ne brzopletu, jer ovo donosi brojne izazove ne samo za Republiku Srpsku već i za Srbiju”, izjavio je Vučić.

“Mogu u jednoj rečenici reći, prije svih analiza i promišljanja o budućem ponašanju i razgovora s predstavnicima srpskog naroda i Republike Srpske, a to je da Srbija svakako nije ni sretna niti misli da je rješenje u sankcijama i nema nikakve sumnje, da se Republika Srbija ni u jednoj točki ne samo da neće suglasiti već ni na koji način neće provoditi sankcije protiv pripadnika svoga naroda i predstavnika srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj”, dodao je Vučić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje donose li ove mjere i pritisak na RS i Dodika, pomirenje ili produbljivanje međuetničkih tenzija, Vučić je kazao kako “moraju čuvati pristojne i korektne odnose s Amerikancima jer velika su sila”, ali da, s druge strane, “neće vraćati vrijeme u kojem su podizane blokade i barikade prema političkim predstavnicima srpskog naroda na Drini”.

Kada su u pitanju sankcije prema medijima Vučić je ustvrdio kako je to “užasna odluka”.

“Imat ćemo mnogo pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza s kriminalom i korupcijom na koje nam se čini da je nemoguće pružiti učinkovit odgovor. Ali, to ćemo ostaviti za vrijeme poslije Božića. Razgovarao sam jučer i s Dodikom i Cvijanović i nastavit ćemo razgovore u danima pred nama”, dodao je Vučić, prenosi Tanjug.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,