Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić nakon sastanka: Od Schmidta očekujemo izbalansiran pristup u BiH

Preuzmite sliku

Vučić je naveo da Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom.

Kako je navedeno u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike, Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup.

On je dodao da “Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH”.

Vučić je iskazao stav “da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose”.

  • U saopštenju se ističe da su Vučić i Schmidt razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

    Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama. Schmidt je također izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji, navedeno je u saopštenju.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje