Petak, 24. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vučić na vojnoj vježbi: Kada bih rekao šta smo naručili, uveli bi nam sankcije (FOTO)

U Srbiji je danas počela združena taktička vježba s bojevim gađanjem “Vek pobednika 1918-2018”, koja se održava u čast obilježavanja 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Vježba, u kojoj nadlijeće i osam migova, počela je na Pasuljanskim livadama kod Kraljeva, a prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i drugi zvaničnici. U Srbiji su danas i zvaničnici iz RS, Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Vučića je na ovom mjestu dočekao svečani stroj Garde.

Na vježbi učestvuje oko 8.000 vojnika i 24 aviona, a među 645 borbenih sredstava i sistema, nalazi se i 100 tenkova.

Vučić je obećao da će sve što nedostaje od opreme nabaviti do kraja sljedeće godine.

“Sljeduje vam sada veća plaća, sljedeće godine još veća, pomažemo u stambenom zbrinjavanju. Hvala vam što ste uvijek na braniku naše zemlje”, rekao je Vučić.

Kazao je i da je zadovoljan vježbom, da pojedine učesnike u njoj nije mogao vidjeti iako nosi naočare (aludirajući na maskiranje).

Kazao je i da će u narednom periodu stići, kako je rekao, “još nešto o čemu ne mogu da pričam, a što smo već platili”.

“Kada bih rekao, uveli bi nam sankcije”, kazao je on.

Naveo je i da je tokom vježbe viđeno svih osam aviona Mig-29, što do sada nikada nije viđeno.

“Naši ljudi su sve ovo pripremili na takav način da naša aljtirejija “tuče” preko naših tenkova. Sve rakete su pogodile ciljeve osim dvije. Odlično je sve pripremljeno. Tako su se dobro sakrili, da niko od nas ovdje, iako smo od njih desetak metara, nismo uspjeli da ih vidimo”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, Srbija ima mnogo tenkova, po tome je velesila, ali ogroman broj od toga nije radio. Problem je, kaže, bio i s posadama, kojih također nije bilo, a danas ih je oko stotinu u aktivnom sastavu.

Rekao je i da je od “kineskih prijatelja” uzet i jedan broj bespilotnih letjelica koje će stići sljedeće godine, i koje služe za osmatranje. Kako kaže, to je gotovo 30 miliona eura, i služit će za daljnji razvoj tehnologije i korištenje na domaćem oružnju.

“Bespilotne letjelice su budućnost ratovanja kako bi se smanjili ljudski gubici. Mi dramatično snažimo svoju vojsku, to su koraci od sedam milja”, naveo je Vučić.

On je rekao da je Vojska Srbije, kada je on preuzeo resor odbrane 2012. godine, imala jedan neispravan Mig-29, a da ih je danas letjelo osam, da ih ima 10, a da će do kraja 2019. biti ukupno 14. Naveo je i da su se danas mogli vidjeti 100 tenkova, haubica “Nora”, koja “tuče” prvi put, helikopteri, izviđači… (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje