Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić na granici uručio prvi kontingent vakcina Sjevernoj Makedoniji

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je predao pomoć u vidu 4.680 doza vakcina Pfizer premijeru Sjeverne Makedonije Zoranu Zaevu na graničnom prelazu Tabanovce, javlja Anadolu Agency (AA).

Zaev je izrazio zahvalnost na prijateljskoj solidarnosti i poručio da će time početi imunizacija u Sjevernoj Makedoniji.

“To je komšijska pružena ruka, podrška i prva pomoć Makedoniji, dok ne stignu vakcine koje je poručila”, rekao je Zaev i da je to poruka bratstva i prijateljstva. Vučić je rekao da je Srbija vakcinu željela da pokloni i ranije, ali da je morala da ispuni veoma složene i kompleksne procedure, da ne bi trpela sankcije i da ugovor s Pfizer-om striktno zabranjuje da država koja je vakcine odbila otuđuje te vakcine i daje ih nekom drugom, ali da su ti ugovorni problemi sada riješeni.

  • “Sretan sam što smo mogli da pomognemo našoj braći i prijateljima. Srbija nema drugih interesa, već pokazuje prijateljstvo prema građanima Sjeverne Makedonije”, poručio je Vučić. On je dodao da je prvu i drugu dozu vakcine u Srbiji primilo oko 840.000 ljudi.

    Na pitanje da li će Srbija i drugim zemljama dati vakcine, ako ih zatraže, Vučić je rekao da ti pregovori ne traju jedan dan, a da je Sjeverna Makedonija bila najviše zainteresovana. Upitani o inicijativi “mini Šengen” i da li misle da će joj se i druge zemlje regiona priključiti, Vučić je rekao da su svi iz regiona dobrodošli, dok je Zaev ocijenio da će se i ostali ubrzo priključiti.

    Prema najavi ministra zdravlja Sjeverne Makedonije Venka Filipčeta, na konferenciji poslije primopredaje, vakcinacija u Sjevernoj Makedoniji počeće u sredu i prvi će vakcinu dobiti zdravstveni radnici. (AA)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje