Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić manipuliše prošlošću, kada mu u sadašnjosti ne ide

Preuzmite sliku

Mnogima djeluje da je zaoštravanje odnosa Srbije i Hrvatske postalo “ljetna tradicija”, koja se ponavlja svake godine.

Ali, u posljednjem slučaju, kada predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiču nije dozvoljena posjeta Jasenovcu, otvorile su se i neke stare rane. O tome zašto je Jasenovac bitan, koliko je ljudi stradalo i zašto je kultura sjećanja važna, u “Probudi se” na TV Nova S govorio je Hrvoje Klasić, historičar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

„Kada je Donald Tramp pobijedio i nakon što je zavladao Amerikom, rekao sam da je učinio nešto nevjerovatno, a to je da mi nakon njega i George Bush izgleda simpatično i kao gospodin. Kada slušam Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina, Selakovića, Anu Brnabić, onda mi nažalost hrvatski političari, koje svakodnevno kritikujem, izgledaju kao evropski, moderni političari. Ustvari je još gore kada pogledam medije u Srbiji i njihove naslove“, rekao je Klasić i dodao:

„Ovdje se ne radi o jednoj poseti Jasenovcu. Način na koji se on (Vučić) odnosi prema novinarima, prema opoziciji, prema neistomišljenicima – to je sve osim širenja mira, tolerancije i demokratije.“

Klasić objašnjava da Vučiću nije zabranjeno da posjeti Jasenovac, već da uđe u Hrvatsku, jer ne može kao predsjednik države da govori da ide negdje privatno.

Ne bih stavio ruku u vatru da Vučić ne bi slao određene političke poruke iz Jasenovca, jer kad čujemo šta govori inače, da svaki put kada se pojavi problem, poput pada aviona, on iz prošlosti izvlači, po potrebi nešto, bila to Oluja, Jasenovac, NDH. On je jedan od onih koji vješto manipulišu prošlošću, kada mu u sadašnjosti ne ide onako kako bi on volio”, rekao je Klasić i zaključio:

“Kada se, na primjer, obilježava Oluja, niko u Hrvatskoj ne ide sa zastavama i govori o pobjedi nad srpskim narodom. To je jedan običan dan kada, u Hrvatskoj to nikoga ne zanima” – nije istina da se slavi progon Srba. (Vijesti.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,