Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić: Imamo spremne ekonomske mjere, razmišljamo i da svakom punoljetom damo po 100 eura

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se ne plaši za domaću ekonomiju ni zbog koronavirusa jer se zemlja “spremala za nešto ovako”.

Vučić navodi da će Njemačka imati pad BDP-a od -5 ili -6 procenata, dok će Srbija, prema najgorim prognozama, imati pad od -1,8 procenata ali da će se “boriti da bude jedina zemlja u Evropi sa nula procenata”.

“Mi smo jedina zemlja u Evropi koja povećava plate zdravstvenim radnicima za deset odsto i ne smanjuje plate u javnom sektoru. Zašto? Zato što nisam htio da dam, razmišljao sam o budućnosti”, naveo je on i dodao da “nije dao da se povećaju plate do maksimuma, da se dodovorava prije izbora”.

“Imamo tri načina finansiranja u budućnosti – unutrašnje budžetske rezerve, zaduživanje na unutrašnjem tržištu hartija od vrijednosti, kao i zaduživanje na međunarodnom tržišti kapitala”, objasnio je.

“Mi smo našli još para. Razmišljamo da svakom punoljetnom građaninu Srbije damo po 100 eura poklon da pojačamo potrošnju. To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni”, rekao je Vučić i objasnio da je za to potrebno 520 miliona eura. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje