Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vučić dočekao pošiljku miliona doza vakcina iz Kine

Preuzmite sliku

Milion doza vakcina protiv koronavirusa kompanije “Sinopharm” iz Kine dopremljeno je danas u Srbiju, a na aerodromu “Nikola Tesla” u Beogradu dočekao ih je predsjednik Aleksandar Vučić.

“Ovim dozama ćemo vakcinisati 500.000 ljudi, što je veliki obrt u borbi protiv koronavirusa i veliki pomak unaprijed”, kazao je Vučić, te dodao da će ministar zdravlja Zlatibor Lončar i on primiti tu vakcinu u narednih sedam, osam dana.

On je najavio da će u ponedeljak stići još 19.500 doza vakcine Pfizer | BioNTech, u utorak 250.000 vakcine Sputnik V, te će do srijede u Srbiji biti više od 1,4 miliona doza vakcina protiv koronavirusa. U toku su pregovori i sa AstraZeneca vakcinom.

“Dolazak kineske vakcine je dio naše zajedničke borbe protiv virusa i nadam se da će vakcina dati svoj doprinos suzbijanju epidemije u Srbiji”, rekla je ambasadorka Kine u Srbiji Chen Bo.

U Srbiji je do sada dozvolu za upotrebu dobila vakcina kompanija Pfizer | BioNTech, kao i ruska vakcina Sputnik V, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva ispituje danas pristiglu vakcinu iz Kine.

Do sada je u zemlji protiv koronavirusa vakcinisano 20.500 ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,