Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Voditelji srbijanskog Tanjuga odali počast srebreničkim žrtvama: Đoković je tema dana, ali red je da se prisjetimo genocida

Preuzmite sliku

Milorad Komrakov i Zoran Ostojić, TV voditelji na srbijanskoj televiziji Tanjug, tokom jutarnjeg programa odali su počast žrtvama genocida u Srebrenici.

– Ostojiću, slažemo se da je Novak Đoković vijest dana, tu nema dileme, upitao je Komrakov svog kolegu, koji mu je potvrdno odgovorio kazavši kako “Đoković skoro i da nije vijest”.

Dalje je ponovo nastavio Komrakov, koji je iskoristio priliku i na godišnjicu genocida u Srebrenici odao počast svim žrtvama.

– Da, više smo navikli na to. Pošto imamo veliku temu o Novaku danas. Ja mislim da je red da podsjetimo, premda će to naše vijesti zabilježiti, i da kažemo gledaocima da je danas jedan tužan dan. Ipak, danas je 11. juli, dan kada su izvršeni zločini, genocid u Srebrenici, kada je bio zločin u Bratuncu i tako dalje… I mislim da je red da odamo na neki način pijetet prema tim žrtvama, rekao je Komrakov.

Potom se Ostojić nadovezao i podsjetio da je 11. juli dan sjećanja na genocid u Srebrenici u cijeloj Evropi i da je Evropski parlament donio 2009. godine rezoluciju o tome.

– Mnogi parlamenti su usvojili svoje rezolucije. Parlament Srbije je usvojio 2010. godine svoju rezoluciju u kojoj zločine u Srebrenici osuđuje na način na koji je to uradio Međunarodni sud pravde po tužbi BiH koja je Srbiju tužila za genocid. Taj sud donio je presudu da se desio genocid, ali da Srbija nije kriva. Mnogi to zaboravljaju i pokušavaju da prebace krivicu Srbiji. Zaboravljaju da zločine vrše pojedinci…, kazao je Ostojić.

Komrakov je kratko dodao “Pojedinci u ime države”, na šta je Ostojić izjavio da se donekle slaže poručivši kako su zločinci Karadžić i Mladić izjavili da to nisu učinili u ime države.

– Sud je rekao svoje, zaključio je Komrakov.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,