Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vladimir Putin danas u zvaničnoj posjeti Beogradu: Stiže u pratnji vojnih aviona, čeka ga automobil “zvijer”

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostit će predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji danas dolazi u zvaničnu posjetu Srbiji. Prema programu posjete, doček Putina bit će na Aerodromu “Nikola Tesla”. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da su poduzete ozbiljne mjere sigurnosti.

Putina će od Moskve pratiti ruski vojni avioni, ali će ga po ulasku u prostor Srbije “preuzeti” MIG-ovi koji će ga dopratiti do beogradskog aerodroma.

Na aerodromu će ga sačekati njegov automobil Aurus Senat koji zovu i “zvijer”, a kojim će se voziti tokom posjete.

Ruski predsjednik će se tokom posjete Beogradu sastati i s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, potvrđeno je Sputnjiku. Format i teme sastanka za sada nisu poznati.

Putin je uoči posjete izjavio da se saradnja Rusije s Republikom Srpskom, koja je sastavni dio BiH, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

– I dalje smo usmjereni ka realizaciji, kako u Republici Srpskoj, tako i na cijeloj teritoriji BiH, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmacije i u drugim oblastima. Smatramo da istu važnost ima promoviranje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesiranje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, studije u Rusiji – rekao je Putin u intervjuu za “Politiku” i “Večernje novosti”.

Lideri prosrpskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević dobili su poziv za svečani ručak koji će u čast predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u Beogradu organizirati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Mediji su prenijeli da Putin dolazi s brojnom delegacijom, između ostalih u Srbiju će doputovati i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i šef “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin, kojem je zabranjen ulazak u Crnu Goru.

Vučić će Putinu pokloniti štene šarplaninca tokom njegove današnje posjete Beogradu. Riječ je o tromjesečnom mužjaku ove rase, a porijeklo vodi sa Šarplanine na Kosovu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje