Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlada i Vojska Srbije: Tenk je maketa, ne može ugroziti život

Preuzmite sliku

Region bruji o tenku koji je postavljen ispred stadiona “Rajko Mitić” u Beogradu, uoči revanš utakmice play-offa za Ligu prvaka između Crvene zvezde i Young Boysa.

I dok mnogi osuđuju ovakav potez, iz Vojske Srbije kažu da tenk nije vlasništvo Ministarstva odbrane i vojske, piše Mondo.rs.

Oglasio se i predstavnik Ministarstva odbrane, tačnije Vojske Srbije, koji poput ministra policije Nebojše Stefanovića, tvrdi da je tenk sada u takvom stanju da predstavlja maketu, odnosno muzejski eksponat.

– Trajno demilitarizovani tenk T-55, koji je izložen ispred sjeverne tribine stadiona “Rajko Mitić” nije vlasništvo Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i nije sredstvo naoružanja i vojne opreme. Sa tenka su skinuti ili onesposobljeni svi elementi za vatreno dejstvo i pokretanje. Tenk nema motor, nema transmisiju, cijev je zavarena, a nišanske i optičke sprave su skinute. U sadašnjem stanju tenk je maketa i muzejski eksponat – rekao je portparol Ministarstva odbrane Milan Gujanica.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović izjavio je da je ispred stadiona Crvene zvezde postavljena maketa tenka i da se nadležno tužilaštvo izjasnilo da u tom slučaju nema elementa krivičnog djela.

– Radi se o nečemu što podsjeća na tenk, ima gusjenice i neku maketu kupole. Ne radi se o nečemu što može ugroziti život – naglasio je Stefanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,