Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vlada Hrvatske odbila poslodavce: Nema novih stranih radnika, uzmite penzionere

Iz Ministarstva rada i penzionog sistema pozvali su poslodavce da najprije iskoriste domaću radnu snagu te poručili da će tek onda, u slučaju potrebe, razmotriti i njihov zahtjev za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

“Glavni cilj Vlade je aktiviranje domaće radne snage, ali nam je jednako tako važna i uspješna turistička sezona te investicije u turizmu”, odgovorilo je Ministarstvo na apel Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) i Hrvatskog udruženja turizma (HUT) da vlada hitno donese odluku o povećanju kvota za uvoz radnika jer je, tvrde, zbog nedostatka radnika ugrožena turistička sezona.

Ministarstvo poziva poslodavce da se jave Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će ih povezati s nezaposlenima kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu za sezonu.

Naime, na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) u ovom je trenutku oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali, koji su raspoloživi za rad u sezoni i iskazali su želju za radom u sezoni. “Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu”, ističe Ministarstvo koje stalno prati situaciju na tržištu rada.

I penzioneri mogu raditi u turizmu, kažu iz vlade

Napominju da su pripreme za ovogodišnju turističku sezonu krenule prošle godine kada je HZZ anketirao sve u to vrijeme nezaposlene, od kojih je više od 20 hiljada iskazalo želju za radom u turizmu. Njih se početkom ove godine, putem Dana poslova u turizmu u Osijeku, Zagrebu i Splitu, spojilo s poslodavcima koji su bili u potrazi za radnom snagom.

Osim toga, omogućen je rad umirovljenicima do pola radnog vremena, pa i tu postoji mogućnost za poslodavce u turizmu koji većinom traže radnike za pomoćne poslove u turizmu i ugostiteljstvu. Do sada je preko 12.300 penzionera iskoristilo mogućnost rada do pola radnog vremena uz primanje pune penzije, navodi se u saopćenju.

Cilj je u prvom redu aktivirati domaću radnu snagu, ističe Ministarstvo te napominje da će u slučaju potrebe, nakon što se iskoristi domaća radna snaga, u najkraćem roku razmotriti zahtjeve za povećavanje kvote za uvoz stranih radnika.

Ove godine osigurano je preko 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Po podacima Ministarstva, kvote za uvoz stranih radnika su pri kraju i ostalo je još oko 2100 dozvola.

“U postupku obrade je nešto više od 3000 zahtjeva za izdavanjem radnih dozvola, tako da je trenutačno nešto više od 900 zahtjeva za dozvole više nego što imamo odobrenih kvota”, navodi Ministarstvo.

Javio se i Plenković

O svemu se naknadno oglasio i Andrej Plenković.

“Vlada je spremna razmotriti povećanje kvota za zapošljavanje stranaca, ali tek kada se iscrpe mogućnosti zapošljavanja domaćih radnika”, rekao je predsjednik vlade Andrej Plenković.

“Kada nedvojbeno utvrdimo da su iscrpljene mogućnosti zapošljavanja naših državljana, onda smo spremni razmotriti i proširiti kvote, koje su očito u pojedinim dijelovima, osobito na obali, bilo da je riječ o turizmu, ugostiteljstvu ili graditeljstvu nužno potrebne. Mi ćemo iza te odluke stati, ali ne želimo da to bude neargumentirano”, rekao je Plenković odgovarajući na novinarska pitanja na margini sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u saboru.

Podsjetio je da je vlada jesenas utvrdila kvotu od 65 hiljada radnih dozvola za strance, to jest državljane trećih zemalja koje nisu članice EU-a. Ta je odluka bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti, rekao je Plenković. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje