Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vlada donijela odluku, Hrvatska uplaćuje 5 miliona eura humanitarne pomoći Ukrajini

Preuzmite sliku

Vlada RH donijela je Odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine u povodu Međunarodne donatorske konferencije, s doprinosom u iznosu od 5.000.000,00 eura, saopćeno je.

“Hrvatska Vlada je danas održala telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela Odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu Ukrajine u povodu Međunarodne donatorske konferencije na visokoj razini za Ukrajinu, u suorganizaciji Vlade Republike Poljske, Vlade Kraljevine Švedske te predsjednika Evropskog vijeća i Evropske komisije, uz sudjelovanje podtajnika Ujedinjenih naroda zaduženog za humanitarna pitanja i koordinatora za pružanje hitne pomoći, s doprinosom u iznosu od 5.000.000,00 eura”, izvijestila je vladina Služba za odnose s javnošću.

Zadužuju se Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova RH i Ministarstvo unutarnjih poslova RH za pripremu izvršenja i praćenje provedbe aktivnosti iz ove Odluke te uplatu doprinosa od 4.000.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti, prema srednjem tečaju HNB-a na dan isplate, dodaje se.

“Vlada Republike Hrvatske izražava zahvalnost trgovačkim društvima: Atlantic Grupi d.d., Belupu d.d., Fortenova Grupi d.d., Jadran-galenskom laboratoriju d.d., PharmaS. d.o.o., Plivi Hrvatska d.o.o. i Podravki d.d., koji su se odazvali pozivu Vlade za davanje doprinosa na donatorskoj konferenciji, i to donacijom vode i lijekova u protuvrijednosti od ukupno 1.000.000,00 eura“, ističe se u saopćenju. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,