Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vještakinja MUP pronađena mrtva: Hrkalović je proganjala zbog slučaja „Durmitor“

Preuzmite sliku

Dugogodišnja radnica Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP, molekularni biolog i DNK vještak Tamara K. (50) pronađena je danas mrtva ispred zgrade u kojoj je stanovala u beogradskom naselju Voždovac, saznaje portal Nova.rs.

Ona je posljednjih nekoliko godina vodila pravnu borbu i pokušavala da se vrati na svoje staro mjesto, s kog ju je po kazni udaljila bivša državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović, nezadovoljna njenim DNK vještačenjem u slučaju “Durmitor”, ali i svjedočenjem na suđenju dvojici označenih pripadnika “škaljarskog klana”.

Tamara K. bila je jedan od najuglednijih stručnjaka NKTC koja je svoju profesionalnost platila radnim mjestom, nakon što je ispitivala DNK tragove pronađene na pištoljima označenih pripadnika škaljarskog klana, a koji su juna 2017. uhapšeni u novobeogradskom restoranu Durmitor. Slučaj je od pompeznog hapšenja, koje je trebalo da ubijedi javnost u nepostojeću borbu s organizovanim kriminalom, ubrzo spao na samo dvojicu optužnih, Mitra Muratovića i Miloša Nilovića zvanog Runjo, i to zbog nelegalnog držanja oružja. Njihove DNK tragove upravo je NKTC pronašao na dva zaplijenjena pištolja, što je bilo navedeno i u optužnici.

Međutim, kada je Tamara K. saslušana kao vještak na suđenju, ona je izjavila da je pronađen DNK trag i treće osobe, što je rezultiralo novom optužnicom, na kojoj se našao i Mališa Vućić. Ovu optužnicu, međutim, Viši sud iz nekog razloga nikada nije potvrdio, već je nastavio s postojećim postupkom koji je rezultirao osuđujućom presudom za Muratovića i oslobađajućom za Nilovića.

Nakon što je u sudnici iznela tvrdnje i o trećem DNK tragu, Tamara K. je zajedno sa još jednom svojom koleginicom iz laboratorije MUP udaljena i degradirana na niže radno mjesto i to u Sektor za vanredne situacije i to u vrijeme kada je MUP kadrirala isključivo Dijana Hrkalović.  Ovaj Sektor u koji se ide isključivo po kazni i zbog nepodobnosti, u policiji interno zovu “Depo za policijski otpad” i upravo je u njemu, ni kriva ni dužna, posljednje godine svoje karijere provela i Tamara K.

Kako za portal Nova.rs otkriva dobro obavješten izvor, ona je na sve moguće načine pokušavala da se vrati u NKTC, a povela je i pravnu borbu kako bi se ispravila nepravda koja joj je učinjena.

“Vjerovala je da će se situacija promijeniti nakon odlaska Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića, pa se tako i Vulinu više puta direktno obraćala za pomoć. Na posljednji dopis koji je poslala njegovom kabinetu, dobila je odgovor u kome je, između ostalog, bilo navedeno da u svemu što navodi nema ničeg spornog, ali da u NKTC nema mesta za nju i da će ostati u “depou za otpad”. Čitavu nepravdu koja joj je učinjena veoma teško je podnosila sve vrijeme, a posebno sada kada je definitivno shvatila da se zbogt etikete nikada neće vratiti na staro radno mjesto“, kazao je za Nova.rs dobro obaviješten izvor, napominjući da je jutros pronađena mrtva ispred svoje zgrade i da se sumnja da je izvršila samoubistvo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,