Utorak, 28. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh ljekara u Hrvatskoj: Mladić odrezao šaku, oni mu je operacijom spasili

Preuzmite sliku

A da su uz bok s evropskim stručnjacima, pokazali su ljekari KB-a Dubrava. Zahvaljujući stručnom timu i brzoj intervenciji, 17-godišnjaku iz Kaštela spašena je odrezana šaka. Tokom operacije, koja je trajala 5 sati, sašili su mu lijevu šaku i tako ga spasili teškog invaliditeta.

Poziv kolege iz splitske bolnice malo prije ponoći doktora Žica dignuo je iz kreveta i vratio na posao. Tokom izrade košnica 17-godišnji mladić pilom si je prerezao šaku.

– Bili su amputirani praktično svi prsti i palac. Pokušalo se dijete transportirati helikopterom, ali zbog vremenskih uslova to nije bilo moguće, i onda ga se transportiralo kolima hitne pomoći u pratnji ljekara koji ga je primio u Splitu, rekao je načelnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava Rado Žic za HRT.

Vrijeme je igralo važnu ulogu. Iščekujući pacijenta dežurni kolega Gorjanc i cijeli tim pripremili su sve za operaciju koja je trajala 5 sati.

– Obično to bude oštra ozljeda, ali ovo je zaista jedna destruktivna ozljeda s oštećenjem svih tkiva i zaista je bilo potrebno dosta strpljenja i umijeća da se to sve posloži, kaže specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije u KB-u Dubrava Božo Gorjanc.

I uspjeli su. Mladić već danas može micati prstima.

– Što je tu delikatno je što naravno nisu predvidive. To su operacije koje se uvijek u principu rade ili noću ili u vrijeme kada to situacija zahtijeva, traže izuzetno dobru organiziranost i naravno sposobnost cijelog tima. To bi usporedili s avionom. Ne može avion poletjeti, vi ste pilot, ali ne može on poletjeti ako nije sve zadovoljeno.

Znači od prijevoza, transporta, zaprimanja, poručuje direktor KB-a Dubrava Ivica Lukšić.

Pilot u ovoj operaciji – doktor Gorjanc – dodatno se educirao u Irskoj.

– Osigurali smo dodatna sredstva u Fond za edukaciju mladih specijalizanata, upravo iz potrebe da bez edukacije u najboljim svjetskim centrima nema ni napretka naše medicine, ističe direktor Lukšić.

– Zaista, kažem vam, da se ovo dogodilo bilo gdje u svijetu, pitanje je kako bi ta ruka završila, kaže Gorjanc.

To je samo jedan u nizu svjetskih uspjeha Kliničke bolnice Dubrava – u prva dva mjeseca ove godine uspješno su izveli osam transplantacija srca – što je apsolutni rekord od kada se taj program provodi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,