Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Velika prevara prilikom iznajmljivanja stana

Mihael Delić je prije nekoliko dana krenuo u potragu za stanom u Zagrebu zajedno sa djevojkom, gdje i studira. Na jednom od svjetski najpoznatijih oglašivača ovaj Dubrovčanin naišao je na vrlo primamljivu ponudu.

Cijena za iznajmljivanje stana od 85 kvadrata u centru grada, tačnije Klaićevoj 19, iznosila je samo 390 eura što ga je namamilo da kontaktira vlasnika.

Međutim, kada je probao da ga nazove, broj je bio nedostupan, odnosno govorna pošta javljala mu je kako se birani broj ne koristi.

Preostalo mu je jedino da vlasnika stana kontaktira putem maila. U međuvremenu je na internetu naišao na još jednu, vrlo sličnu, ponudu. Ovog puta stan je bio kod Britanca, na adresi Ilica 140, ali sve ostalo bilo je isto.

“Oba stana su bila povoljna. Cijena mjesečnog najma je bila oko 400 eura s uključenim režijama, a stanovi su bili novi”, objašnjava Delić kojem je ponuda zvučala idealno, ali već tu mu se učinilo kako je stvar “mutna”, piše Jutarnji list.

Zbog toga je na jedan oglas poslao pitanje sa jednog svog maila, a na drugi oglas javio se sa drugog maila.

“Javila mi se žena iz Poljske. Predstavila se kao Soufiane Genovese i objasnila mi kako je stan u Zagrebu kupila za sina koji je tamo studirao, te kako se on sada vratio u Poljsku trajno, pa ga sada iznajmljuje. S obzirom da zbog posla ne može da dođe u Hrvatsku, predložila je da transakciju obavimo putem Airbnb-a gdje isto oglašava, te kako je preko njih sigurno”, priča Mihael Delić.

Odmah nakon njihovog dopisivanja, taman kada mu je vlasnica stana trebala poslati  link na oglas na Airbnb-u, na drugi mail sa kojeg je poslao pitanje za stan na Britancu stigao je sličan odgovor.

“Odgovor je bio isti, a i ime je bilo slično. Ovoga puta predstavila se kao Jolanda Genovese”, priča Mihael o trenutku kada mu je postalo kristalno jasno da se radi o prevari.

“Kada je poslala link s ‘Airbnba’ shvatio sam da je to isprogramirana stranica i da se ništa drugo ne može na njoj kliknuti, već prebacuje na neku drugu stranicu. Nastavio sam da se igram. Napravio sam i ‘instant buking’ s lažnog linka Airbnb-a kako bih dobio podatke za uplatu da bi znali i o kom bankovnom računu se radi, a time i o kojoj se zemlji radi”, priča on.

“Međutim, link na prvi oglas je u međuvremenu uklonjen”, govori Mihael, ali napominje da , kada se ime vlasnice upiše u Google pretraživač, može vidjeti kako ima još stanova koje ista osoba iznajmljuje u Zagrebu, ali i Splitu.

U međuvremenu na mail su mu stigli i podaci za uplatu s Airbnb-a, te se ispostavilo da bankovni račun glasi na Angela Gambuta iz Italije. Mihael je cijelu priču prijavio policiji u Dubrovniku, gdje trenutno boravi, ali oni su mu kazali kako “oni tu ništa ne mogu”.

“Rekli su mi da to nije u njihovoj nadležnosti jer se radi o Zagrebu, ali da nema elemenata kaznenih djela iako se radi o lažnom predstavljanju. Uvjereni da je ta osoba iz Poljske, rekli su mi kako bi mogli slučaj da prijave Interpolu, ali kako bi oni reagovali tek za dvije godine”, objašnjava.

“Savjetovali su me da je najbolje cijelu priču objasniti Airbnb-u kako bi oni krenuli u pravnu bitku protiv te osobe”, govori Mihael i napominje kako bi svakako, da je u Zagrebu, prijavio sve zagrebačkoj policiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,