Subota, 25. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Velika policijska akcija u Hrvatskoj: Uhapšen bivši gradonačelnik Petrinje, priveden mu i sin

Preuzmite sliku

Policija pretražuje njegovu kuću u Mošćenici, naselju u sastavu grada Petrinje

U Petrinji je u toku velika policijska akcija. Pretresi se provode na više lokacija, a uhapšen je bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Policija pretražuje njegovu kuću u Mošćenici, naselju u sastavu grada Petrinje, a koju koristi njegov sin Darko Dumbović. On je također priveden.

O svemu se oglasio i USKOK.

– Hapšenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i PU sisačko-moslavačkom. Navedene radnje provode se na području više županija i odnose se na više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost – saopćeno je iz USKOK-a.

Podsjetimo, Dumbović se našao u središtu pažnje nakon što je otkriveno kako će i kompanija njegovog sina graditi zamjenske zidane kuće na Banovini. Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odabrao je osam izvođača za po šest tipskih zidanih kuća koje će zamijeniti one uništene u potresu iz decembra 2020. Među osam firmi koje su dobile posao je i firma Titan Commerce iz Mošćenice kraj Petrinje čiji je direktor Darko Dumbović, sin bivšeg petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Darinko se nakon potresa našao pod udarom javnosti, ali i službenom istragom, zbog netransparentne podjele humanitarne pomoći u ovom gradu. Vlasnica Titan Commerca je Darinkova snaha, a sin je direktor, no to nije priječilo firmu da, za vrijeme Dumbovićeva mandata, posluje s gradskim firmama. Iz tih gradskih firmi izašle su i fakture koje su pokazala da je gradonačelnikova firma bila angažirana i uklanjanju posljedica neposredno nakon potresa, bez javnog takmičenja.  Firma je osnovana u aprilu 2015., dvije godine nakon što je Darinko Dumbović postao gradonačelnik Petrinje. Dvije godine kasnije firma sina i snahe ima promet oko milion kuna (oko 260 hiljada KM) te oni intenzivno rastu – u 2018. su već više od pet miliona kuna (oko milion i 300 hiljada KM), a u 2019. više od osam miliona kuna (oko 2 miliona i 80 hiljada KM). Nedavno je Darko Dumbović preko firme Titan Commerce počeo graditi novu kuću na području Poreča. (Vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje