Petak, 1. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vatrogasci o spašavanju bebe iz auta: Vrijeme nikako nije prolazilo, beba je vrištala

Preuzmite sliku

U Umagu je bio reporter Dnevnika Nove TV iz Hrvatske Domagoj Mikić. Vatrogasci su mu ispričali detalje o spašavanju sedmomjesečne bebe koju su izvukli iz zaključanog automobila.

Sedmomjesečna beba vraćena je roditeljima. Sve se događalo na parkingu u Umagu na koji je došla tročlana obitelj iz Njemačke. Parkirali su automobil i krenuli u šetnju gradom. Poveli su psa kojeg su stavili u dječja kolica, no zaboravili su svoje sedmomjesečno unuče. Samo pukom srećom izbjegnuta je tragedija, i to zahvaljujući herojima priče, vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Umag.

Boris Milić iz JVP Umag opisao je intervenciju.

Dijete je bilo zatvoreno u autu, izgledalo je jako znojno, jako crveno i zagrijano, odmah smo razbili staklo na autu i izvadili bebu”, ispričao je Milić te dodao kako su dijete smjestili u hlad do dolaska Hitne pomoći.

Vatrogasci su razbili prednje staklo na vozilu, a Marko Šorgo iz JVP Umag ušao je u auto i izvukao bebu, koja nije bila zavezana u nosiljci. Priznaju da je Hitna došla brzo, ali im se činilo da vrijeme nikako ne prolazi.

“Dugo je trajalo za mene. Hitna je došla odmah, ali meni je trajalo dosta, vrijeme nikako nije prolazilo. Beba je vrištala i nije bilo lako”, potresen je Marko Šorgo.

Na pitanje jesu li nakon dolaska policije i Hitne pomoći prišli neki ljudi koji su se predstavili kao roditelji, vatrogasci su kazali kako njima nije nitko prišao.

“Mi smo dijete pazili, policija je bila sa strane i komunicirala je s nekim ljudima, vjerovatno su to bili roditelji”, kazali su.

Vezano: Detalji slučaja u Umagu: Dijete na suncu u autu ostavili majka, baka i djed, vatrogasci objavili snimak spašavanja

Marko Šorgo naglašava kako je u pitanju bila jako opasna situacija te upozorava da dolazi ljeto, a s njim i puno veće temperature. Da je dijete duže ostalo u automobilu, ne bi dobro završilo, ističu vatrogasci. I umaškim vatrogascima bila je to prva intervencija da su spašavali tako malu bebu. Roditeljima savjetuju da bolje pripaze svoju djeVicu.

Službe apeliraju na sve koji imaju malo dijete na stražnjem sjedalu – da ostave mobitel ili nešto na sjedalu što će ih prisjetiti da se moraju okrenuti iza i vidjeti dijete.

Video možete pogledati OVDJE.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,