Srijeda, 21. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vanredno stanje zbog smrtonosne gripe u zaraznoj bolnici u Zagrebu

U klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu vlada vanredno stanje zbog epidemije gripe kakva nije zabilježena cijelo desetljeće.

Jučer tokom poslijepodneva i noći obavljena su čak četiri prijema teško oboljelih. Svi su primljeni s teškim upalama pluća i svi su na respiratorima – angažirano je 18 respiratora i pet ECMO mašina. Opseg posla tri puta je veći od uslova koji postoje u bolnici. Takva situacija traje već nekoliko dana, a umiru relativno mladi ljudi. U ambulante dolaze na stotine ljudi, a puni zamah gripe tek je počeo.

Stanje je opsadno

Načelnik Zavoda za Intenzivnu medicinu, docent Kutleša Marko za Index je potvrdio da je stanje opsadno.

„Dolaze nam oboljeli iz cijele Hrvatske. Svi su na mehaničkoj ventilaciji, trenutno 18 bolesnika“, rekao je.

„Od 30. decembra do danas u Kliniku je primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, osim jednog koji je imao bakterijski meningitis. To su također bile komplikacije uzrokovane gripom. Svi su bili ili su još uvijek na mehaničkoj ventilaciji, odnosno na respiratorima“, pojasnio je Kutleša.

Čak 10 bolesnika bilo je na izvantjelesnoj oksigenaciji koja se daje kad respirator nije dovoljan, a bilo je i smrtnih slučajeva.

„Preminula je jedna pacijentica koja je imala upalu pluća. Svi pacijenti, uključujući i nju, u dobi su između 40 i 60 godina. Naš ECMO tim išao je čak u Mostar po jednog bolesnika od oko 40 godina. Posebno se zahvaljujemo ministarstvu koje nam je nabavilo dodatnih osam respiratora i dva ECMO uređaja“, tumači načelnik Intenzivne.

Situacija je dramatična. Takve epidemije nije bilo od 2009. Kada prevladava H1N1, s ovakvim udjelom kao što je to slučaj ove godine, uvijek je gadno. Imali smo još jednu tešku godinu između 2009. i 2019., ali nije bila tako teška“, kaže Kutleša te dodaje da se ljudi još uvijek mogu vakcinisati.

„Prekasno je samo za one koji su već dobili gripu“, dodaje Kutleša.

Nema više vakcina

Nažalost iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doznajemo da vakcina uglavnom više nema.

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kaže da su zalihe, čak i dodatne koje su nabavljane, uglavnom potrošene.

“Možda se nešto može naći u apotekama. O tome nemamo informacija. Uobičajeno je da je gripa H1N1 posebno teška. Isto tako je uobičajeno da ona pogađa relativno mladu populaciju”, rekla je Novosel. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,