Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vandali oskrnavili spomenik Vječnoj vatri u Beogradu

Preuzmite sliku

Spomenik Vječnoj vatri na Groblju oslobodiocima Beograda oskrnavili su u noći između utorka i srijede nepoznati počionioci, ugasivši plamen koji su sredinom mjeseca na svečanoj ceremoniji upalili ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javila je agencija Sputnik.

Vandali su spomenik polili bojom i ugasili, a na njemu su ostavili kutiju od boje s natpisom “Oslobodioci? Ne, nikada!“, a ispod toga precrtani srp i čekić.

Ambasada Rusije u Beogradu je ocijenila da se radi o očiglednom ciničnom pokušaju svrstavanja Srbije u niz onih evropskih zemalja u kojima je rat protiv spomenika antifašistima i prepisivanje historije, na veliku žalost, dobio sistemski karakter.

Ruska ambasada ne isključuje mogućnost da su “marginalni otpadnici, koji su počinili taj plašljiv zločin, djelovali po nalogu spolja”.

“Računalo se na to da se na taj način unese razdor u bratske odnose između naših naroda. Sigurni smo da to u Srbiji neće proći”, poručila je Ambasada, koja je pozvala rukovodstvo Srbije, nadležne državne organe, vlasti Beograda, kao i SUBNOR da hitno reaguju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,