Subota, 4. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uznemirujući snimak iz Makarske: Zaštitari pretukli goste ispred noćnog kluba

Preuzmite sliku

U isti sat, ispred istog kluba u Makarskoj, Hitna je intervenisala na poziv dvojice momaka koji su dobili suzavac u oči. Iz Bilić-Erić securityja kažu da su suspendovali zaštitare koji su učestvovali u incidentu

Ispred kluba Makarana u Makarskoj dvojicu gostiju brutalno su pretukli zaštitari.

Oprez, snimak sadrži elemente nasilja: Zaštitari prebili goste

Unajmljeni da čuvaju prostor kluba, ljudi iz kompanije Bilić-Erić security nemilosrdno su tukli goste na plaži pred objektom. Snimci kruže društvenim mrežama i malo je reći da su uznemirujuće.

Vidi se kako desetak silueta udara dvojicu pogrbljenih na podu koji se trude rukama zaštiti glavu, ali ovi se zalijeću gdje god stignu.

Od Policijske uprave Splitsko-dalmatinske stigla je potvrda da je jučer u ranim jutarnjim satima pružena pomoć napadnutom:

– Zaprimili smo dojavu da je ljekarska pomoć pružena muškarcu koji je oko 2.30 sati napadnut u noćnom klubu u Makarskoj te provodimo mjere i radnje Iz nadležnosti policije s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti događaja – poručuju iz policije. Bude li bilo potrebe, prikupljat će snimke i vještačiti ih.

Odmah po pozivu na teren je izašla hitna pomoć. Dobili su dojavu da jedan od napadnutih pljuje krv, no kad su došli ustanovili su samo da su napadnuti dobili suzavac u oči. To je bilo jedino što su i prijavili – opekotine po licu i probleme s dišnim putevima. Druge povrede nisu evidentirane, iako je sa snimka očito da su ih morali imati.

Jedan od napadnutih je Hrvat, a drugi ima austrijsko državljanstvo, ali slabo govori taj jezik. Osobe koje su tu večer bile u kontaktu s njima, kažu da prezime zvuči kao da je s Albanije ili Kosova.

Hrvat i Austrijanac navodno nisu bili zajedno, nego je jedan priskočio u pomoć drugome. Austrijanac je navodno MMA borac, pa se znao i zaštititi prilikom udaraca. To donekle objašnjava zašto nisu prijavljene druge povrede izuzev onih nanesenih suzavcem.

Novinari portala 24sata.hr, razgovarali su sa predstavnicima zaštitarske kompanije Bilić-Erić. Kažu da su suspendirali svoje djelatnike uključene u ovaj događaj. Protiv njih će se provesti disciplinske mjere.

Bilić-Erić: Prije toga napali su zaštitara bokserom

Osuđuju napad, a iznose i svoje viđenje:

– Nažalost, ovome je prethodio napad nekoliko posjetitelja na našeg zaštitara na ulazu. Oni su isprovocirali sukob, a zatim je jedan od njih bokserom udario zaštitara koji mu je zapriječio ulaz u klub, procijenivši da bi to bilo najbolje za sigurnost ostalih mirnih posjetitelja kluba. Osoba koja je napala zaštitara dio je jedne od sukobljenih skupina koje su radi izazivanja nereda unutar kluba neposredno prije predmetnog događaja izbačene i zabranjen im je ulaz do daljnjeg. Prilikom ponovnog pokušaja ulaza i povređivanja našeg zaštitara, reagovala su njegovih dvojica kolega, što se može vidjeti na snimku, dok za ostale osobe koje su se priključile sukobu možemo samo pretpostaviti da su one iste koje su se sukobile s njima u klubu, jer mi ne znamo ko su. Naš je zaštitar prilikom napada povrijeđen – poručuju iz uprave Bilić-Erića.

Dodaju da je reakcija koja je uslijedila bila “spontana, pretjerana i nepromišljena”:

– Mi kao firma koja štiti veliki broj noćnih klubova i hiljade drugih objekata, ovakvo ponašanje naših radnika ne podržavamo.
Nema opravdanja za ono što se dogodilo, to nije način na koji se štiti predmetni objekt niti posjetitelji ovoga, a ni bilo kojeg drugog kluba. Naše radnike uključene u ovaj događaj suspendovali smo s radnih mjesta redara u klubu, dok će se protiv njih provesti disciplinske mjere nakon što se utvrde dodatne činjenice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,