Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

UŽIVO: Pratite svečanu ceremoniju otvorenja Pelješkog mosta

Preuzmite sliku

Počela je ceremonija svečanog otvorenja Pelješkog mosta. Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz fondova EU s bespovratnih 357 miliona eura.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.

Prije svečanosti otvorenja zabilježeno je i kurtoazno rukovanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Mnogi kažu da je to jer se Pelješki most smatra “svehrvatskim projektom”.

Slovenski inžinjer Marjan Pipenbaher izjavio je kako smatra da taj projekt spada u “svjetski rang” te da mu je predstavljao najveći izazov do sada.

Ivica Granić, inžinjer i voditelj radova na Pelješkom mostu, govorio je o krunici koji su postavili na vrh pilona na mostu.

“Primijetili smo da niko nije bio na blagoslovu i odlučili smo ostaviti trag u konstrukciji. Nismo namjeravali da ta priča bude javna, ali ona je našla svoj put. Ipak smo mi Hrvati i katolici, a krunica je ostavila svoj trag između betona i čelika”, rekao je Granić za televiziju N1.

Šef Hrvatskih cesta Josip Škorić je rekao da će ceremonija otvaranja koštati oko milion kuna.

“Otvaranje Pelješkog mosta donosi nam poseban osjećaj nacionalnog ponosa. Hrvatska teritorija od sada je povezana cestom, na radost i sreću svakog Hrvata u domovini i svijetu. Time smo ostvarili historijski važan pothvat povezivanja juga Hrvatske o kojem su sanjale generacije Hrvata”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Navode da je Pelješki most spomenik prve decenije hrvatskog članstva u EU i najbolji odgovor onima koji ga još dovode u pitanje ili pogrešno svode na puko korištenje EU fondova.

Tokom otvorenja bit će upriličen i vatromet kada će mostom proći i dva automobila hrvatske proizvodnje. Rimac Nevera postat će prvi automobil koji će preći novi most. S druge strane mosta, iz Brijeste, krenut će automobil u kojem će biti nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim utrkama Niko Pulić. (Foto: Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje