Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Užasan snimak iz Zagreba: Učenice su se tukle, ostali navijali

Preuzmite sliku

Djevojčice su imale dogovorenu još jednu tuču, ali direktori škola reagovali su na vrijeme. Pozvali su učenice, njihove roditelje i socijalnu radnicu. Planiraju napraviti i edukaciju o vršnjačkom nasilju

Prošle sedmice kod zgrade Prehrambeno-tehnološke škole u Dubravi potukle su se dvije učenice. Snimala ih je vršnjakinja,a ostali su se okupili i navijali.

Direktorica: Zvali smo policiju

Navodno je sukob između njih izbio zbog momka. Budući da se u zgradi nalazi nekoliko škola: Veterinarska, Agronomska i Prehrambeno-tehnološka, svi su direktori i pedagozi odmah reagovali.

– Istina je, učenice su se potukle u garažama iza škole. Čim sam čula šta se događa, odmah sam nazvala policiju, međutim dok su oni došli na mjesto događaja, svi su se razišli – otvoreno za 24sata.hr kazuje direktorica Veterinarske škole Andrea Đurđević.

Obje su pozvali na razgovor

Iako taj dan nisu uspjeli saznati što se tačno dogodilo, krenula je u istraživanje o kojim se učenicama radilo te koji je zapravio bio slijed događa koji je doveo do međuvršnjačkog nasilja.

– Imamo jako puno učenika i nisu svi iz iste škole. Ali to nam u tom trenutku nije bilo bitno. Željeli smo pronaći počinitelje i stati tome na kraj – kaže direktorica.

Nakon dva dana istraživanja, anonimno je zaprimila video tuče koji je snimala jedna od učenica.

– Trebalo nam je dva dana da otkrijemo ko su dvije djevojčice sa snimka. Čim smo saznali, obje smo pozvali u ured na razgovor – nastavlja direktorica.

Saznali su da je jedna učenica Veterinarske škole, a druga Agronomske škole. Sastala se s direktorom Agronomske škole, Ivicom Marinićem te je s njim dogovorila daljnji postupak.

– U petak me direktorica Veterinarske škole obavijestila da je jedna od sudionica tuče, učenica Agronomske škole. Pozvali smo obje djevojčice u ured, nazvali njihove roditelje, i obavili zajednički razgovor s pedagogicom – kaže ravnatelj.

Imale dogovorenu još jednu tuču

Navodno su djevojčice imale dogovorenu još jednu tuču, pa su direktori odlučili čim prije reagovati.

– Najvažnije nam je bilo to prevenirati. Obavili smo razgovor s njima, a roditelji su ih odveli kući taj dan – kaže.

Nakon toga postupili su prema pravilniku i obavijestili gradski ured, Ministarstvo i sve nadležne službe o tome šta se dogodilo.

– To smo napravili u petak, tako da još uvijek nismo izrekli mjere učenicama, iako ćemo to napraviti do kraja ove sedmice – kaže direktorica Đurđević.

Nakon razgovora sa socijalnom pedagogicom, djevojčice su se jedna drugoj ispričale te između sebe riješile problem.

‘Izvinile su se i rekle da su napravile glupost’

– Došle su i do mene u ured i rekle da su napravile glupost na koju su ih nagovorili drugi učenici. Pričale smo o tome na koji način bi druge učenike mogli edukovati o međuvršnjačkom nasilju, pa su se učenice same ponudile pred kolegama ispričati šta se dogodilo i zašto je bilo besmisleno – kaže diektorica.

Direktori svih škola rekli su kako je ovo prvi put da su se susreli s ovakvom situacijom, ali da će ovaj primjer iskoristiti kao lekciju za sve učenike, ali i za sebe.

– Napravit ćemo edukaciju svih učenika o međuvršnjačkom nasilju te sada radimo na izradi plana na koji način ćemo to izvesti. Ovo je stvarno strašno i zaista ćemo se potruditi da se ovakve stvari više ne događaju – zaključuje ravnateljica.

Pravovremena i jasna reakcija za primjer

Ovaj je slučaj primjer gdje su direktori škola jasno, pravovremeno i otvoreno reagovali, ali vršnjačko nasilje – pa i ovakvko nasilje među djevojčicama, često se pokušava prikriti ili ignorisati.

Slične scene tuče djevojčica u Splitu pojavile su se u javnosti prije dvije godine, ali tada profesori splitskih srednjih škola nisu htjeli javno govoriti o ovome fenomenu.

Priznali su tek da ovakve tuče nisu novost već nešto što se pojavljuje svakih nekoliko godina. Javnost vrlo teško saznaje za njih, tek kada osvanu na internetu, a u većini slučajeva snimke objavljuju oni koji su snimali i navijali za jednu od sudionica tuče. Posebno su teški i brutalni slučajevi gdje je jedna djevojčica izložena nasilju i zlostavljanju više vršnjakinja, pa je tako u Metkoviću više njih nanijelo teške povrede jednog djevojčici.

Vrhunac šoka za hrvatsku javnost bila je priča od prije nekoliko godina kad je napadnuta učenica 8. razreda jedne osnovne škole u Splitu. Djevojku (14) tokom velikog odmora pretukla je godinu dana starija djevojka koja se bavi kickboksingom. Nije riječ o adolescentskoj svađi koja je prerasla u fizički obračun, nego je premlaćivanje naručila razredna kolegica nesretne cure.

Kickbokserka ju je najprije izudarala rukama po glavi, te je potom uhvatila za kosu i glavu joj “nasadila” na svoje koljeno. Djevojka je zadobila kontuziju desnog dijela lica, nagnječenje nosa i hematome po cijeloj glavi.

Nasilnica se poslije na Facebooku pohvalila ishodom obračuna. Majka pretučene djevojčice nije mogla zaspati te večeri kada joj je kći došla kući s izobličenim licem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,