Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Užasan snimak iz Srbije: Nastavnik učenika obarao sa stolice, udario i vikao na času…

Preuzmite sliku

Profesora čeka procedura suspenzije

Težak slučaj fizičkog nasilja od strane nastavnika fizičkog prema jednom učeniku OŠ “Branislav Nušić” iz Smedereva zabilježen je prošlog četvrtka na petom času u odjeljenju osmog razreda.

Video pogledajte OVDJE.

Nastavnik je najprije prišao učeniku, a potom ga povukao snažno, tako da je gotovo pao sa stolice, a onda ga je udario u potiljak. Nastavio je da viče na njega.

Od tada i nastavnik i učenik su na bolovanju, a škola je pokrenula postupak koji će dovesti do suspenzije profesora. Procedure su u toku.

Ono što zabrinjava je činjenica da je nastavnik fizički nasrnuo na učenika koji je, barem na djelu koji je moguće videti na snimku, sjedio i to pred cijelim odjeljenjem, ali neko od učenika se odvažio da nasilje snimi i da se ono prijavi. Mada, još nije poznato šta se tačno dogodilo prije sukoba, kao ni šta je uslijedilo nakon nastanka snimka na času.

Kako je kazao direktor škole Dragan Jovičić, u pitanju je miran nastavnik koji je među djecom omiljen i da su svi u odeljenju bili iznenađeni postupkom. S druge strane, čitalac portala Telegraf.rs naveo je da ovakvo ponašanje profesora nije novost, ali da djeca “ne smiju da reaguju”.

U svakom slučaju, direktor ne opravdava ponašanje koje je na snimku zabilježeno u četvrtak.

– Mi smo napravili akt o suspenziji, ali profesor je na bolovanju, tako da u svakom slučaju ne dolazi na posao. Čeka ga sve ono što je zakonom predviđeno, a to je disciplinski postupak. Šta će tužilac reći, to je posebno – kazao je direktor za Telegraf.

On je dodao i da je povodom ovog slučaja dao i izjavu u policiji.

– Znaju se pravila ponašanja u školi, kako to ide, svako ko tako nešto uradi mora da bude spreman na sankcije, bez obzira što ga je učenik prije toga, prema izjavama nastavnika, vrijeđao psovkama i nazivao pogrdnim imenama. Još nismo u prilici da provjerimo izjave oba aktera, jer ne dolaze u školu. Iz izjave učenika odjeljenja stoji da je bilo verbalnog sukoba – kazao je direktor.

Majka je učenika, dodaje, vodila ljekaru nakon incidenta, pa se on u petak nije pojavio u školi.

– Niko ne opravdava takvu situaciju, bez obzira na uvrede i psovke – podvlači direktor. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje